L’Obra Cultural Balear, l’Institut d’Estudis Eivissencs, l’Obra Cultural de Formentera i l’Institut Menorquí d’Estudis, juntament amb una quinzena d’entitats més, han fet públic, aquest dijous, un manifest, titulat ‘La cultura imprescindible’ dirigit a les institucions i a tota la societat de les Illes Balears, que reivindica el paper importantíssim que ha jugat la cultura aquests passats mesos com un «un sector viu i imprescindible per al benestar individual i col·lectiu», a més de posar en valor la cultura com a «dret universal, com a bé comú, com a eina imprescindible per a la cohesió social, com a instrument indissociable de l’educació per formar ciutadans crítics, democràtics, lliures, amb pluralitat d’idees i d’experiències vitals, que han de ser respectades, valorades i viscudes en comunitat».

El president de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha explicat que «com sempre, l’OCB, és al costat de la cultura impulsant un manifest de suport al sector cultural, un col·lectiu que durant el confinament ens ha ofert el millor que tenen. Ara toca correspondre’ls». En nom de l’Institut Menorquí d’Estudis, Fina Salord, excoordinadora del departament científic, ha declarat que «l’IME comparteix aquest manifest perquè la cultura ha d’ocupar, ara més que mai, l’espai imprescindible que li pertoca en els àmbits de la cohesió social, la formació, la consciència patrimonial, la creativitat present i futura, i l’enriquiment personal i col·lectiu». El president de l’Institut d’Estudis Eivissencs, Marià Mayans, ha dit que «La cultura és imprescindible ara i sempre. I com a tal les institucions han de donar-li tot el suport necessari». I en nom de l’OCB de Formentera, la seva presidenta, Maria Teresa Ferrer, ha explicat que «des de l’OCB de Formentera impulsam aquest manifest perquè pensam que la Cultura és un dels sectors més afectats per aquesta pandèmia de la Covid-19 i un dels aspectes que ara mateix ens fa més por, és que la Cultura torni a sofrir retallades, com ha passat en altres crisis econòmiques. Pensam que el Govern, juntament amb la resta d’administracions, han d’apostar per la reconstrucció econòmica i social a través de la Cultura, atès que és la base de qualsevol societat».

Els àmbits sectorials que abasta aquest procés són: Cultura Audiovisual, Arts Escèniques (Teatre, Dansa, Circ, Arts Performatives), Arts Visuals, Creació literària i llibre, Música, Cultura Popular, Institucions, Entitats Culturals i Centres de Producció i Difusió de la Cultura, Treballadors culturals, Patrimoni cultural material i immaterial.

Procés participatiu
– A partir d’aquest dijous s’obri la recollida d’adhesions a través de la web:
– Igualment, ja és obert el procés de recepció d’esmenes a les propostes generals:
– I el procés de recepció de propostes sectorials:

Entitats impulsores::
Obra Cultural Balear
Institut Menorquí d’Estudis
Institut d’Estudis Eivissencs
Obra Cultural Balear de Formentera
Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
PEN CATALÀ
Associació de Dramaturgs de les Illes Balears
Joves de Mallorca per la Llengua
Associació de Professionals de Circ de les Illes Balears
Glosadors de Mallorca
Associació Cultural Cap Vermell
Tshock Cultura Emocional
Espai de creació Sa Talaia
Associació de Músics d’Eivissa
Mallorca Lliure
Jubilats per Mallorca
Grup Blanquerna
UGT Illes Balears
Federació d’Associacions de veïns de Palma

Finalment, adjuntam el manifest íntegre:

LA CULTURA IMPRESCINDIBLE

La cultura és un sector viu i imprescindible per al benestar individual i col·lectiu. Ho hem vist, també, durant el període de confinament. La cultura és, també, un sector fràgil que, especialment des de la crisi del 2008, ha viscut de forma permanent entre la precarietat i la inestabilitat dels projectes. L’impacte de la nova crisi l’aboca a una situació límit.

Format majoritàriament per petites empreses, col·lectius, entitats, agents, persones o associacions sense ànim de lucre que ja treballaven en condicions precàries, ara necessita mesures de protecció urgents i valentes. La situació provocada per la Covid-19 ha posat en evidència la necessitat de transformacions radicals en els sistemes econòmics, polítics i socials, i ara és el moment d’abordar-les. La cultura, lluny d’estar al marge d’aquesta necessitat de canviar paradigmes, ja fa temps que demana mirades i polítiques noves.

Som davant una oportunitat única per aconseguir una transformació radical i demostrar que veritablement creim en la cultura com a dret universal, com a bé comú, com a eina imprescindible per a la cohesió social, com a instrument indissociable de l’educació per a formar ciutadans crítics, democràtics, lliures, amb pluralitat d’idees i d’experiències vitals, que han de ser respectades, valorades i viscudes en comunitat. Som també davant una oportunitat única per retornar a la ciutadania el dret a pensar, crear, produir i accedir a la cultura en plena igualtat d’oportunitats. La cultura ha de ser l’espai on desenvolupar maneres d’escoltar-nos, aprendre, col·laborar i actuar.

Les nostres institucions s’han d’articular com a espais oberts, estimats, participatius, ocupats per la ciutadania, espais d’afectes i cures. Per la seva capacitat i el seu potencial de generar experiències, de construir relats des de la pluralitat, de sacsejar-nos, per la seva condició d’espais relacionals, capaços de crear comunitats, afavorir el treball col·lectiu i la relació amb i entre comunitats ciutadanes. Són capacitats poc explorades en general per les institucions, que mantenen inèrcies del passat amb la construcció dels projectes de dalt a baix, projectes que, malauradament, no sempre cerquen la complicitat de la ciutadania, sinó només la seva presència contemplativa i passiva.

Els valors de la cultura seran imprescindibles en aquest necessari procés de replantejament de la nostra societat, són molts els reptes que tenim davant un demà incert, però també moltes les oportunitats per construir un futur des d’una mirada crítica al passat i des de la reflexió sobre quin món volem. La cultura influeix de forma decisiva en les nostres capacitats d’imaginar les societats futures. Artistes de tots els àmbits, investigadors, escriptors, cineastes, pensadors, músics i en general les comunitats culturals, agents i sectors tenen una gran capacitat per contribuir al necessari debat públic sobre l’emergència d’una transformació radical de les formes de vida, de la lluita contra les desigualtats socials, de repensar la relació producció-consum o noves formes d’economia.

Demanam que la cultura se situï al centre de les polítiques públiques i ens sumam a la crida de posar la vida al centre. Perquè la cultura contribueix decisivament a impulsar el benestar i la resiliència de les persones i comunitats. La cultura fa possible la reparació del teixit social. La cultura facilita formes noves de solidaritat i genera nous espais comunitaris on abordar els grans reptes als quals ara haurem de fer front. La cultura també genera economia, llocs de feina i identitat col·lectiva.

Reclamam la coordinació de totes les administracions, en diàleg amb la societat civil, per tal d’elaborar un pla de xoc que integri mesures urgents i especials de suport al teixit cultural.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.