Es licita el trasllat de les cent onze obres d’art originàries de la Franja

  • El Museu de Lleida espera que el jutge resolgui les al·legacions · Veu inviable de poder fer el trasllat abans del 15 de febrer

VilaWeb
ACN
27.01.2021 - 09:58

El Museu de Lleida ha tret a licitació el trasllat a l’Aragó de les cent onze obres d’art originàries de parròquies de la Franja de Ponent. S’estableix el 9 de febrer com a termini per a presentar ofertes i el 15 per a fer-lo efectiu. Segons el museu, és un mer tràmit, però remarquen que caldria anar més enllà de la data fixada per a resoldre el concurs i fer el trasllat amb garanties. Justament la seguretat del trasllat és un dels arguments de les al·legacions presentades pel Consorci del Museu de Lleida contra la interlocutòria judicial. A més, el museu recorda que la sentència no és ferma, perquè la part catalana hi ha presentat un recurs en contra davant l’Audiència d’Osca.

Les bases del contracte que licita el Museu de Lleida estableix que el trasllat de les peces d’art a Barbastre s’haurà de fer d’acord amb els requisits museístics de rigor, de manera que no s’hi causi cap dany. Així mateix, estableixen que les empreses hauran d’acreditar experiència en obres similars i demostrar la qualitat de les feines fetes aquests darrers cinc anys. També exigeix confidencialitat en relació amb totes les dades i informacions relacionades amb la contractació. El pressupost de licitació per al trasllat és de 34.500 euros, sense IVA, i de 41.745 euros, amb l’IVA inclòs.

Algunes de les peces de la Franja exposades al Museu de Lleida, que el jutge ordena de tornar a les parròquies de Barbastre-Montsó (fotografia: ACN).

El jutjat de primera instància i instrucció de Barbastre va dictaminar, en la sentència del 19 de desembre de 2019, que la propietat de les cent onze obres d’art de la Franja que hi ha al Museu de Lleida són propietat de quaranta-tres parròquies aragoneses. D’aquesta manera, donava la raó al bisbat de Barbastre-Montsó, que entenia que les obres havien estat cedides en dipòsit al Bisbat de Lleida, el qual més tard les va dipositar al Museu de Lleida, sense el consentiment del bisbat aragonès i sense els requisits canònics. El Consorci del Museu de Lleida, el Bisbat de Lleida i la Generalitat van recórrer contra la sentència a l’Audiència d’Osca, tot reiterant que les obres són catalogades i formen part de la col·lecció de l’equipament. Confiaven que l’Audiència els acabaria donant la raó i les obres no sortirien de Lleida.

El 18 de desembre passat, el mateix òrgan judicial va emetre una interlocutòria en què acceptava l’execució provisional de la sentència sol·licitada per la part aragonesa. Es va fixar el 15 de febrer com a termini màxim per a fer efectiu el trasllat de les peces a l’Aragó. El Consorci del Museu de Lleida va presentar al·legacions contra aquesta decisió judicial adduint que la sentència no era ferma, ja que havia estat objecte de recurs per la part catalana. A més, ja va exposar la impossibilitat de fer efectiu el trasllat abans del 15 de febrer. Ara el museu espera que ben aviat el jutjat respongui a aquestes al·legacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any