Ana Vieira, Sala de espera. Os móveis a afirmarem a sua inutilidade, 2014. Instal·lació. © de l’obra d’art, Ana Vieira State, 2020. Fotografia: Paulo Cunha Martins © Col·lecció Norlinda i José Lima / Centro de Arte Oliva

Ana Vieira, Martha Rosler i Marina Planas són les encarregades d’estrenar una nova etapa d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma. Les mostres individuals d’aquestes tres artistes inauguren la reestructuració de sales d’exposició del museu, que també estrena imatge corporativa. Les exposicions ‘Ana Vieira. La llar i la fugida‘, ‘Martha Rosler. Com hem arribat allà des d’aquí?‘ i ‘Marina Planas. Enfocaments bèl·lics del turisme: tot inclòs‘ es podran visitar fins el 10 de maig.

Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Les mostres són comissariades per Imma Prieto, directora del museu, i tracten urgències contemporànies com ara els feminismes, el medi, el turisme de masses i l’explotació de les imatges:

Ana Vieira. La llar i la fugida‘ és la primera mostra individual de Vieira fora de Portugal, el seu país natal. Per mitjà de l’arquitectura i els espais domèstics, tracta qüestions com el paper de la dona a la llar i el debilitament de l’entramat social arran de la crisi del 2008.

Martha Rosler. Com hem arribat allà des d’aquí?‘ mostra la necessitat de prendre consciència del present a partir de la suma de fets que constitueixen el passat. El compromís polític i la mirada feminista de l’artista posen damunt la taula unes reivindicacions que encara són vigents.

Marina Planas. Enfocaments bèl·lics del turisme: tot inclòs‘ és un projecte que pregunta sobre l’ús i abús dels territoris que es converteixen en lloc turístic. Per a fer-ho, Planas treballa amb imatges d’arxiu de naturalesa diversa i estableix un diàleg entre el turisme i la guerra.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb