Erdogan comença la invasió del Kurdistan Occidental

  • El president turc diu que l'operació militar va contra les forces kurdes i l'autoanomenat Estat Islàmic

VilaWeb
Redacció
09.10.2019 - 15:37
Actualització: 09.10.2019 - 19:36

Turquia ha començat la invasió del Kurdistan Occidental, després de la retirada de les tropes de l’exèrcit nord-americà que donaven suport a les Forces Democràtiques Sirianes (SDF). Poc després de l’anunci, caces turcs han començat a bombardar la ciutat fronterera de Ras-al-Ain i també Tell Abyad, Qamixli i Ayn Issa. De moment, hi ha com a mínim sis civils morts.

A l’agost, Turquia i els EUA van acordar d’establir una ‘zona segura’ al llarg de la frontera siriana, on Ankara vol reubicar els refugiats sirians que actualment acull en el seu territori. Tanmateix, diversos experts diuen que la intenció real del president turc és alterar la demografia de la zona perquè els kurds esdevinguin una minoria en el seu propi territori.

Per tal de complir l’acord entre Trump i Erdogan, i arran de les reiterades amenaces d’atac, les SDF van desmantellar totes les instal·lacions militars dins la ‘zona segura’. Una mostra de bona voluntat que al final només ha servit per a debilitar la seva capacitat defensiva davant de l’ocupació.

Segons que ha explicat Erdogan, l’exèrcit turc actuarà contra les forces kurdes i l’autoanomenat Estat Islàmic, grups antagònics, però que ell etiqueta simplement com a terroristes. ‘La missió és evitar la creació d’un corredor del terror al llarg de la frontera sud i pacificar la zona’, ha afegit a Twitter.

El president estatunidenc s’ha desentès de la invasió i ha afirmat que va deixar clar a Erdogan que ‘era una mala idea. No vull més guerres interminables. Turquia té obligació moderar-se, protegir civils i retenir presoners d’ISIS’

Zona d’exclusió aèria

Les SDF han acusat els EUA de deixar indefensa la gent del Kurdistan Occidental. ‘Demanem als EUA i a la coalició [contra l’Estat Islàmic] que creïn una zona d’exclusió aèria [al llarg de la frontera] per evitar els atacs contra gent innocent’, han exigit les forces kurdes. Tanmateix, l’única ordre que han rebut les forces nord-americanes en retirada ha estat la de no involucrar-se o donar suport a l’operatiu turc.

La matinada de dilluns, el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar per sorpresa que retirava les seves tropes al nord de Síria, abandonant de facto els kurds, els seus principals aliats en la lluita contra Estat Islàmic i que, des del 2013, governen amb altres grups ètnics i religiosos la Federació Democràtica del Nord-est de Síria, també coneguda com a Rojava (de color groc al mapa).

L’operació d’avui no és la primera d’Erdogan contra els kurds a Síria. El 2016, va activar l’anomenada operació d’Escut de l’Eufrates amb la intenció d’evitar que les SDF travessessin el riu per tal d’ajuntar els tres cantons que conformen el Kurdistan Occidental: Afrin (a l’oest de l’Eufrates), Kobani i Jazira. Per això, les tropes turques van passar la frontera i van ocupar la franja territorial que separa l’Eufrates i Afrin.

Dos anys després, l’objectiu va ser directament Afrin. Sota el nom d’operació Branca d’Olivera, l’exèrcit turc va llançar una ofensiva contra el cantó kurd després de l’anunci dels EUA i Rússia que no reaccionarien a l’atac. L’operació va durar uns seixanta dies i va deixar més de 150.000 refugiats. D’ençà de l’ocupació, Amnistia Internacional ha acusat Turquia de cometre detencions arbitràries, desaparicions forçoses, confiscació de propietats i saqueigs.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any