ERC avança amb la CUP enmig del soroll amb JxCat

  • Retornen les velles desconfiances entre els socis de govern mentre ERC i la CUP aborden mesures socials i econòmiques

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
02.03.2021 - 21:50
Actualització: 02.03.2021 - 21:58

ERC avança les negociacions amb la CUP sobre els Mossos i el pla de rescat social i s’encalla amb JxCat per la unitat estratègica. Aquest és el retrat que feien ahir des del partit de Pere Aragonès de l’estat de les converses, ara que el compte enrere per a la constitució del parlament entra en els dies decisius. Els negociadors d’ERC i JxCat comptaven des del principi que no seria fàcil d’establir unes bases noves per a un acord de govern o governabilitat, però les bones sensacions mútues amb què valoraven les reunions inicials ha cedit pas al retorn de velles desconfiances. Si JxCat posa el focus en la necessitat d’acordar una estratègia que doni solidesa a un acord global, refusa de parlar de càrrecs i es declara disposada a restar a l’oposició si cal, Esquerra ha començat a aprofundir amb la CUP en àmbits sectorials. En una nova trobada, van entrar a detallar polítiques d’habitatge i de salut i propostes per a reforçar els serveis públics. També van entrar a dirimir els passos següents a fer aquesta legislatura per a avançar en l’exercici del dret d’autodeterminació.

Segons ERC, hi va haver avenços notables i les dues organitzacions van poder fer un pas endavant en la reunió d’ahir. La bona sintonia entre Esquerra i els anticapitalistes s’expressava després d’haver obert primer unes “línies de treball” per a abordar les reclamacions de la CUP sobre una moratòria en l’ús de les bales de foam, perquè els antiavalots no intervinguessin en desnonaments i perquè la Generalitat no fos acusació particular en causes contra activistes pel dret d’autodeterminació. Tenen la previsió de continuar-ne parlant aquests dies vinents en reunions de treball específiques.

Aquest és un esquema que ERC voldria aplicar també en els contactes amb JxCat, però assegura que no se’n surt. Segons el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, Esquerra vol aprofundir amb JxCat sobre el pla de rescat social i el pla de reconstrucció econòmica, però Junts sols està disposat a parlar sobre l’estratègia independentista. Ho va assegurar Sabrià en una entrevista a Ràdio 4 i la 2. “Pels catalans independentistes fins ara la primera preocupació era la independència. I ara ho són la feina, la salut i després la independència. Això vol dir que la independència passa a un segon pla? No. Però hem d’estar molt atents a tot el que passa”, declarava. I retreia a Junts que no volgués anar més enllà del full de ruta.

Un dels punts en què divergeixen és l’enfocament de la taula de diàleg. ERC creu que el fet que les forces independentistes hagin superat el 50% dels vots reforça la posició del pròxim govern en les converses amb Madrid, però no fixa cap límit per a perseverar en l’intent negociador, quan fa més d’un any de la primera reunió de la taula i no se n’espera cap més fins que no s’hagi format el nou executiu. En canvi, Junts vol evitar que l’intent de dialogar s’eternitzi. “No renunciarem mai al diàleg i a la negociació, però no podem viure en una ingenuïtat en la qual alguns usen permanentment el diàleg –parlo del govern d’Espanya– per mantenir unes posicions que són molt poc respectuoses amb el resultat de les urnes”, deia el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en una entrevista a TV3.

Segons fonts de JxCat, la formació de Carles Puigdemont també és partidària d’aplicar el pla de xoc social i de rescat econòmic des del principi de la legislatura, més enllà de la perseguida unitat estratègica en l’àmbit nacional. Però insisteixen que hi ha d’haver un acord en tots els fronts polítics perquè no es repeteixin les divergències estratègiques que van aflorar contínuament en el govern de Quim Torra i Pere Aragonès.

“Tots els escenaris són oberts”, alerta la CUP, en paraules del diputat electe Xavi Pellicer. I dóna per fet que, perquè les negociacions en els àmbits socials i econòmics puguin avançar, els compromisos contrets també han de ser assumits per JxCat i els comuns, amb qui Esquerra espera tancar un acord a múltiples bandes, malgrat les dificultats que s’evidencien. Un exemple de les dificultats és el dels Mossos d’Esquadra. Malgrat les converses entre ERC i la CUP, JxCat insisteix que aquest debat no s’ha de fer a cop calent, coincidint amb les protestes i les actuacions policíaques que van començar arran de la detenció del raper Pablo Hasel. I, mentre manté la gestió del Departament d’Interior, no està d’acord que es parli d’aplicar mesures immediates en unes converses en què no participa. La consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, va avalar ahir l’ús de bales de foam i va demanar als partits que discutissin el model d’ordre públic al parlament “de manera serena i silenciosa” en la nova legislatura. Miquel Sàmper també havia demanat que aquest debat no es fes en les negociacions de govern sinó a la cambra. La CUP està d’acord a traslladar-hi el debat de fons, però insisteix que hi ha qüestions que no poden esperar.

Malgrat la situació, Jordi Sànchez va voler fer valer els “punts de trobada” que mantenen ERC i JxCat i va declarar que era important de saber si estaven disposats a ser “lleials” per no tornar a caure en els desacords. Sànchez espera que puguin donar estabilitat al mandat “sense soroll”. De moment, el soroll de les velles discrepàncies de totes dues bandes es torna a fer sentir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any