Josep Nadal: “Es cremen les valls de referència de la gent de la Marina”

  • Parlem amb el diputat de Compromís a les Corts sobre l'evolució de l'incendi de la Vall d'Ebo

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
15.08.2022 - 14:34
Actualització: 15.08.2022 - 19:26

Josep Nadal és diputat per Compromís a les Corts i cantant de La Gossa Sorda. Fou regidor de l’Ajuntament de Pego durant els anys 2003 i 2015. Al municipi s’hi acull la major part dels desallotjats de l’incendi de la Vall d’Ebo, que ja ha afectat 6.500 hectàrees. Li preguntem sobre l’evolució del foc, les previsions que hi ha del terreny estant i la gestió dels boscs.

–L’incendi de la Vall d’Ebo està descontrolat. Ja ha cremat vora 6.500 hectàrees. Com ho viviu?
Bastant mal. Es cremen les valls de referència de la gent de la Marina. És tot bastant espectacular. A la Vall d’Ebo, comentaven que és la zona on més ha plogut en els darrers mesos. Hi havia molta vegetació, i ara el foc avança molt. S’ha hagut de desallotjar molta gent. A Pego hi ha espais habilitats, però alguns s’emporten gent a sa casa. Jo, per exemple, tinc sis afectats a casa. Tota la gent mira pel mateix, en què pot ajudar. Les notícies que m’arriben és que a partir de les nou de la nit o les deu canviarà el temps, perquè augmentarà la humitat, i això potser ajudarà. 

–S’han hagut de desallotjar més de mil persones. Quina previsió hi ha?
–No sabem quan podran tornar a casa. Els bombers batallen per apagar el foc i no els interessa el trànsit de gent. Sobretot per això, no deixen tornar ningú. La urbanització Atzúbia també l’han desallotjada, i el poble de Castell de Castells. Encara arriba gent.

–A parer vostre, què és el que més preocupa a hores d’ara?
–El que més preocupa és apagar el foc, que no hi haja danys personals, i que no arribe als pobles i a les cases. També s’haurà de fer una revisió ambiental del que ha passat. És desastrós. En les últimes dècades hi ha hagut un abandonament total de les zones de secà. Abans aquests incendis arribaven als bancals de zones de secà i s’apagaven. Ara això ja no és així, ha canviat molt. És un efecte més del canvi climàtic. També ha de canviar el tema socioeconòmic. L’agricultura està abandonada. 

–Cal una millor gestió dels boscs, doncs?
–La gestió es podria millorar. Si la gent no vol llaurar els camps, l’administració ha de trobar-hi solucions. A Pego hi ha una zona que ja s’ha cremat. Fa set anys també hi va haver un incendi, i des d’aleshores una associació d’ecologistes hi porten ramats d’ovelles per gestionar la terra. En les zones on pasturen, el foc ha cremat més a poc a poc perquè no hi havia tanta vegetació. Tot i això, a causa del foc, també han hagut de desallotjar els ramats. 

–Què es pot fer per evitar desastres com els d’aquests dies?
A la gestió de l’agricultura no se li dóna gens d’importància. I s’ha de promocionar. Es promocionen la ramaderia intensiva i el regadiu, quan l’extensiva és més important. Aquesta vegada hem tingut mala sort. L’incendi el va provocar una tempesta de llamps abans de les deu de la nit. Aquesta fou la pitjor hora, perquè els mitjans aeris no podien treballar. Per sort, els bombers es van activar ràpidament, però no s’hi han pogut focalitzar tant perquè hi ha més incendis. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any