Entra en vigor la Llei de Memòria, que preveu un mapa de fosses i un cens de víctimes del franquisme al País Valencià

  • La llei també preveu la creació de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques que tindrà la seva seu a la ciutat d'Alacant

VilaWeb
ACN
13.12.2017 - 18:11
Actualització: 13.12.2017 - 18:31

La conselleria valenciana de Justícia ha informat que aquest dimecres ha entrat en vigor la Llei de la Memòria Democràtica i per la Convivència, 20 dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). La norma preveu l’elaboració d’un cens de víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista així com la recuperació de les restes que jeuen en les més de 299 fosses localitzades fins al moment al País Valencià. Així mateix, la llei preveu la creació de l’Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques que tindrà la seva seu a la ciutat d’Alacant.

Aquest organisme autònom serà l’encarregat de realitzar les tasques d’estudi, investigació i impuls de les mesures establertes a la llei. S’hi integra el Consell Valencià de la Memòria Democràtica, com a òrgan col·legiat consultiu i de participació del moviment memorialista que opera al País Valencià. La posada en marxa d’aquest organisme començarà un cop les Corts Valencianes aprovin el pressupost de la Generalitat per a 2018, que recull les partides econòmiques necessàries per ubicar les seves dependències i dotar els seus serveis del personal necessari per al seu funcionament.

El mapa de les 184 fosses localitzades a la demarcació de València es va completar l’any 2011 i es va enviar al Ministeri de Justícia. La conselleria ha informat que en l’actualitat no existeix la possibilitat de consultar aquest material i que iniciarà converses amb el departament que dirigeix Rafael Catalá per tal que aquest mapa de fosses sigui accessible per a la ciutadania. A la demarcació de Castelló, el projecte del Mapa de Fosses de la Guerra Civil i del Franquisme el realitza un equip coordinat per dues associacions memorialístiques, el Grup de la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i el Grup per a Recuperació de la Memòria Històrica de València, i en el qual participen experts de l’Associació Científica ArqueoAntro. La seva feina ha permès catalogar 86 enterraments i localitzar altres 66, pendents encara de catalogació.

Pel que fa a la demarcació d’Alacant, els tècnics de la conselleria han de verificar el mapa georeferenciat de fosses elaborat pels arqueòlegs de l’Associació Científica ArqueoAntro, que ha localitzat fins a 90 enterraments susceptibles de contenir restes de víctimes no identificades. Un cop tancats aquests tres plans, la conselleria cedirà aquesta informació a l’Institut Cartogràfic Valencià, que estudiarà la incorporació d’aquestes dades de localització a la seva cartografia oficial.

Referent a l’elaboració del cens de víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió de la dictadura franquista, Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, en la qual participen a Universitat de València , la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume i de Castelló, treballa en la seva elaboració. Concebuda com un grup de recerca i reflexió de caràcter multidisciplinari que analitza les temàtiques relacionades amb la memòria democràtica valenciana, aquest dijous presentarà la seva primera memòria d’activitats, que permetrà conèixer els passos fets per a l’elaboració del cens de víctimes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any