Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

ACN Barcelona.-La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha denunciat aquest dimarts manca de suport del Govern a les famílies monoparentals, que representen un 11% de les llars catalanes i en un 81% estan encapçalades per dones. Aquesta situació es tradueix sovint en vulneració dels drets dels infants, segons la federació, que ha criticat que el Pla de Suport a les Famílies estigui pendent d’actualitzar des de fa tres anys i que no s’hagin recuperat serveis retallats per la crisi. A més, també es queixen que hi ha famílies que no poden accedir al carnet de monoparental tot i ser-ho. Aquestes són les queixes que s’han posat de manifest durant la jornada ‘Famílies monoparentals: una realitat invisible’.

Les entitats han constatat el contrast entre els discursos de les administracions i la realitat. Loli Rodríguez, coordinadora de la Comissió de Famílies d’ECAS, ha instat la Generalitat “a establir un sistema de reconeixement i acreditació per a les famílies en situació de monoparentalitat que actualment no compleixen els requisits establerts, per tal que puguin obtenir el títol tal com s’està aplicant ja en altres comunitats autònomes”.ECAS reclama recuperar i materialitzar el desplegament de la Llei 18/2003 de suport a les famílies, en la qual la condició de família monoparental s’equipara a la de família nombrosa. Això comportaria beneficis fiscals en les taxes municipals i en els preus de diversos serveis públics en els àmbits d’educació, transport, cultura, serveis socials, habitatge i funció pública. Durant la jornada s’ha presentat un vídeo amb el testimoni de cinc dones que exposen les dificultats que pateixen: impossibilitat de conciliar la vida laboral i familiar, manca de recursos econòmics i d’ajuts específics, soledat i desemparament i falta d’orientació i informació per obtenir el carnet de monoparental. Segons les entitats, per millorar l’atenció cal incrementar la inversió i tenir una visió més preventiva per garantir drets i evitar l’assistencialisme, promovent la inclusió i contribuint a trencar el cercle de la pobresa.La protecció dels drets dels infants passa necessàriament per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar a través d’espais de cures per a la franja de 0 a 3 anys, encara insuficients, i altres mesures de suport com els Serveis d’Orientació i Assessorament a les Famílies (SOAF), que s’haurien d’incloure en la cartera de serveis socials com a recurs universal, continuen. Pel que fa a l’orientació, els testimonis recollits apunten a la conveniència de posar en marxa un servei públic d’assessorament, acompanyament i tramitació jurídica especialitzat per a famílies monoparentals, d’accés universal i amb tarificació social.La presidenta de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social, Sonia Fuertes, ha advertit que “el risc de pobresa en les famílies monoparentals és del 35% a Catalunya”, més de deu punts per sobre de la mitjana. Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, ha afirmat en relació a la revisió del Decret 151/2009 que desplega la Llei de suport a les famílies que “el consens que cerca el Govern és procurar una mirada social a la família monoparental, redefinir-la amb criteris socials en base a la realitat i introduir el concepte de cura com a clau de volta”.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.