Estimen que causa la mortalitat prematura d’al voltant de 7.000 persones cada any

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

Entitats Catalans d’Acció Social (Ecas) ha defensat aquest dimecres que es desenvolupi la renda garantida de ciutadania (RGC) com a forma òptima per acabar amb la pobresa energètica, davant del fet que el 8,7% dels catalans no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada i el 6,8% paguen amb retard les factures, segons conclou un informe.

La federació ha criticat en un comunicat que les mesures adoptades per fer front a aquesta pobresa a l’Estat “són pal·liatives i s’han demostrat ineficaces”, i ha lamentat que el 14,6% dels catalans han de dedicar més del 10% dels seus ingressos a pagar subministraments bàsics.

Ha afirmat que les causes de la pobresa energètica van més enllà de la crisi econòmica actual, i estan relacionades amb els increments autoritzats dels preus dels subministraments bàsics –amb un augment del 60% en l’electricitat i un 66% a l’aigua– i el mal estat de molts habitatges, sobretot a l’aïllament tèrmic.

El fons d’atenció solidària destinat a cobrir els rebuts impagats d’aigua, llum i gas no es va esgotar el 2015 per la complexitat dels requisits exigits, i han demanat que se simplifiqui l’accés i els tràmits, així com per al bo social, i han reclamat “la implicació de tots els agents” que formen part de la Taula de Pobresa Energètica.

Existeix un “cercle viciós i crònic”, perquè viure en un habitatge amb deficiències a causa d’una situació de precarietat econòmica accentua encara més aquestes deficiències, pel que han previst un increment progressiu del nombre de famílies afectades i de la gravetat dels efectes.

Aquestes famílies poden veure augmentar les factures energètiques amb l’ús de sistemes deficients de calefacció, una falta de condicionament tèrmic i el progressiu deteriorament dels habitatges, amb conseqüències negatives en la salut i el medi ambient.

El percentatge de llars que no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada a Catalunya s’incrementa 3,5 punts entre 2013 i 2015 –del 5,2% al 8,7%–, tot i que es redueix lleugerament el 2015 respecte al 2014, quan va arribar a afectar el 9,3% dels catalans.

En el conjunt de l’Estat la incidència és més alta, però l’increment ha estat inferior, amb 2,7 punts; mentre que en el cas de les famílies catalanes amb endarreriments en els pagaments de subministraments bàsics, el 2015 han baixat al 6,9%, respecte del 9,8% del 2013.

MALALTIES I MORTALITAT

Han assenyalat que en aquestes persones hi ha una major prevalença de malalties físiques –sobretot cardíaques, immunològiques, reumàtiques i respiratòries– i també mentals, així com un increment de taxes de mortalitat, sobretot a l’hivern, i que se situa entre un 10% i un 40%, segons diferents càlculs.

Han estimat que a l’Estat, aquesta mortalitat prematura pot afectar al voltant de 7.000 persones cada any, i en el cas dels nens, viure en llars amb problemes energètics s’associa a un 30% més de probabilitat d’ingrés hospitalari o atenció en un centre d’assistència primària.

L’informe subratlla l'”escassetat i la debilitat de les dades estadístics disponibles”, així com la falta d’una definició oficial de la pobresa energètica que prevegi tots els indicadors.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.