La sociovergència intenta ressuscitar a Poblet

  • El País de Demà nega que vulgui convertir-se en cap partit, però avui fa una trobada a Poblet amb l'assistència amb crítics del PDEcat i el PSC

VilaWeb
Pere Martí
18.09.2019 - 21:50
Actualització: 21.09.2019 - 12:32

El País de Demà és una nova plataforma de la societat civil que vol renovar ideològicament el catalanisme i, en teoria, no té cap intenció de convertir-se en partit polític. Si més no, això explica Antoni Garrell, director general de la Fundació ESDI (Escola Superior de Disseny), que n’és el principal promotor. Aquests darrers mesos, la plataforma ha estat debatent sobre la situació de Catalunya i ho ha plasmat en uns documents que es presenten avui a Poblet, en una trobada en la qual es preveu que hi assisteixin els dirigents del sector crític del PDECat, Marta Pascal i Carles Campuzano, però també ex-militants del PSC com Esperança Esteve i Albert Batlle, actual regidor de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona. Tots ells han participat, amb més intensitat o menys, en la redacció dels documents.

La presència de polítics fa que s’hagi interpretat com el primer pas cap a la creació d’una nova formació. Garrell explica que faran arribar els documents de Poblet a tots els partits polítics, sindicats i associacions empresarials, i que espera que n’assumeixin els continguts. Però si no els escolten, no descarta que ‘alguns’ dels impulsors de la plataforma optin per fer un partit, que aleshores rebria el suport de la plataforma que encapçala.

Garrell s’ha mostrat crític amb el procés perquè ‘les coses no s’han fet bé’ i és partidari de recuperar el diàleg amb l’estat espanyol, amb el qual el catalanisme ha de tenir una relació ‘fluida’ que superi la fase de blocatge actual. En els documents que s’aprovaran avui es defensa la necessitat de bastir un gran consens a la societat catalana sobre la manera com s’enfoca la relació amb l’estat espanyol amb l’objectiu de ‘superar el procés’. Els promotors avalen la independència com una de les opcions de futur, però dins una estratègia ‘possibilista’ que no perjudiqui Catalunya, renunciant a la unilateralitat i respectant el marc legal vigent.

Malgrat la insistència de Garrell de posar l’accent en les propostes econòmiques, socials i de valors, l’aparició d’aquesta plataforma no es pot desvincular del debat intern que viu el PDECat sobre el seu futur i la refundació de Junts per Catalunya. Les tesis de la plataforma es desmarquen clarament de l’estratègia de l’independentisme i, si acaben prenent forma en un partit, podria implicar una escissió. L’ajustat calendari electoral impedeix qualsevol maniobra de cara a les eleccions espanyoles del 10 de novembre, però no s’ha de descartar res en les eleccions catalanes, que no tenen data.

La plataforma El País de Demà ha deixat clar que no té res a veure amb moviments polítics que van fent altres microorganitzacions, com Lliures, d’Antoni Fernández Teixidó, els Convergents de Germà Gordó i la Lliga de Manuel Valls, que també malden per fer un partit polític que ocupi l’antic espai que ocupava CiU. Fins ara, cap dels intents no ha tingut èxit. Només Valls va aconseguir d’entrar a l’Ajuntament de Barcelona, però pactant amb Ciutadans, de qui ja s’ha desvinculat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any