Entendre el món: La Xina pressiona Hong Kong, ara amb el dialecte

  • La Xina intensifica els atacs per a assimilar culturalment Hong Kong

VilaWeb
Redacció
29.10.2018 - 14:00
Actualització: 29.10.2018 - 18:11

La pressió de la Xina per a fer perdre a Hong Kong els seus trets d’identitat i la seva autonomia, basada en els acords xino-britànics que van posar fi l’època colonial, s’ha intensificat força aquests últims mesos.

Acaba d’esclatar una nova polèmica perquè el secretari d’Educació del govern pro-xinés d’Hong Kong, Yeung Yun-hung, ha dit en una entrevista radiofònica que continuar parlant en cantonès a les escoles seria perjudicial per als habitants d’Hong Kong. El cantonès és un dels grans dialectes del xinès (vegeu l’article de Viquipèdia), una llengua que més que una llengua amb dialectes és un grup de llengües que s’escriuen igual però es parlen tan diferent que no s’entenen entre elles.

Per això, el govern xinès promou l’anomenat pǔtōnghuà, una versió estandarditzada del mandarí, que hauria de substituir els diversos dialectes o llengües que avui es parlen a la Xina. Però a Hong Kong, la proposta d’arraconar el cantonès és vista com un atac polític a la identitat de la ciutat. Un 87,5% de la població d’Hong Kong parla cantonès i només un 1,3% parla mandarí. Oficialment, el xinès i l’anglès són les llengües oficials, però no s’especifica quina versió del xinès. Els partidaris de la centralització diuen ara que el cantonès ha de ser entès com un dialecte i no com una llengua i que per això la llengua oficial en realitat seria el pǔtōnghuà.

Article d’Hong Kong Free Press sobre aquesta polèmica (traducció automàtica al català amb el Google Translate).
—Un article d’opinió del South China Morning Post que diu que el mandarí no podrà mai reemplaçar el cantonès a Hong Kong.
—Informació sobre el cantonès a la Viquipèdia.
—Mapa de la distribució de les llengües xineses.

VilaWeb publica cada dissabte, diumenge i dilluns la secció ‘Entendre el món’ sobre política internacional

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any