Enric Álvarez: “Si es mantenen aquestes pujades tan fortes, veurem joves ingressant a les UCI”

  • L'investigador del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) Enric Álvarez explica la situació actual de la pandèmia després d'un augment fort de contagis

VilaWeb
Txell Partal
29.06.2021 - 21:50
Actualització: 30.06.2021 - 11:36

Feia setmanes que els contagis de la covid-19 anaven de baixa. Semblava que amb la vaccinació la pandèmia començava a estar controlada. Però aquest cap de setmana hi ha hagut un canvi de tendència. Els contagis han augmentat sobtadament, sobretot entre la gent jove, de quinze anys a trenta. Analitzem la situació amb Enric Álvarez, del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC).

No deixen d’augmentar els contagis, aquests últims dies. Feia molts mesos que no es veien xifres tan altes. És preocupant la situació?
—Hem tingut unes dades molt dolentes aquest cap de setmana. I sobretot, una positivació molt elevada dels simptomàtics, que, normalment, indiquen que els casos pujaran molt bruscament els dies següents. En aquests moments, tots els indicadors apunten que els dies que vénen hi haurà una pujada de contagis forta. Restem a l’espera de confirmar-ho aquesta setmana, però de moment no sembla que s’hagi d’aturar.

A Catalunya, ara com ara, els contagis se centren a Barcelona sobretot…
—Sí, ha començat fort a Barcelona. I ara esperem a veure cap a on es propaga. De moment, sembla que va cap a la Metropolitana Nord. Però a partir d’aquí veurem com evoluciona. No sabem si això es propagarà, però no hi ha restriccions de mobilitat, la gent es mou lliurement pertot arreu. Per tant, és molt possible que arribi a bona part del territori.

I afecta majoritàriament la gent jove…
—En general afecta els qui no estan immunitzats, però sobretot la franja entre 15 anys i 30. Ja va ser aquesta la primera franja en què la incidència va deixar de baixar. A què es deu aquest creixement? El primer factor important és que no estan vacunats. Després, passa que hi ha més mobilitat, i per tant fan més trobades, amb més possibilitat de contagis. Però també creiem que hi té un efecte la variant delta, que tot fa preveure que es transmet més. És a dir, en un entorn de risc hi ha molts més contagis.

Què vol dir un entorn de risc?
—Exteriors amb molta gent, sense distància i compartint objectes. O, en interiors, amb mala ventilació, sense màscara i cridant.

Per tant, ara que la màscara no és obligatòria, si anem pel carrer passejant i ens aturem a parlar amb algú ens trobem en una situació de risc?
—No si dura pocs minuts i es manté la distància de seguretat. Perquè ho fos caldria estar més temps interactuant. Ara, sempre és millor mantenir les distàncies mínimes, sobretot si interactueu i parleu. Allò que origina grans cadenes de contagis no és això, sinó quan hi ha molta gent involucrada, com ara una reunió o una aglomeració al carrer. Ara, una altra cosa és el risc individual, que existeix sempre mentre et trobis amb gent molt de prop, sense màscara i cridant. I el risc encara augmenta més si hi ha molta gent i no es respecten les distàncies, o la gent és a l’interior. En un espai interior no hi ha tan sols el risc amb la gent que tens a prop, sinó amb tots els qui hi ha en aquella habitació, sobretot si no és ben ventilada.

Llevar-se la màscara ara que hi ha un augment de contagis pot ser perillós? O en realitat fa temps que s’hauria pogut prendre, aquesta mesura?
—Per mi, l’obligació de dur màscara segurament era un senyal perquè la gent fos conscient que vivíem en una pandèmia. Segurament es volia aconseguir que la gent la portés tant sí com no en una situació de risc, és a dir, quan no hi ha distància o en interiors. Les màscares representen una variació molt important en la probabilitat de contagi. Per tant, era un senyal important per a saber si estem millor o pitjor en la pandèmia.

De moment, aquests contagis no arriben als hospitals. És per què és massa aviat o com que és jovent no arribaran als hospitals?
—Això és molt important: la gent jove sí que arriba als hospitals. Passa que ingressa a planta, amb una proporció menor que la gent gran, per bé que significativa. Per tant, si els casos augmenten gaire és molt probable que es vegin augments a planta. Els joves, això sí, tenen una probabilitat baixa d’entrar a l’UCI. Però si es mantenen aquestes pujades tan fortes, veurem com n’hi ingressen, segur. Pensem que l’entrada de joves a les UCI és d’un cada mil casos o dos mil. Si hi ha dos mil casos setmanals, pràcticament no n’hi ingressarà. Però si n’hi ha deu mil o trenta mil, els ingressos esdevindran habituals.

Si augmenten tant els contagis entre els joves, al final això pot repercutir en edats més avançades? O el fet d’estar vaccinats els protegeix?
—La protecció de les vacunes no és del 100%. Per tant, hi ha una probabilitat que et puguis infectar. Però la gran qüestió és qui grau de protecció et dóna la vacuna contra les formes greus de la malaltia. Sobre això, sabem que hi ha la protecció per a aquests casos és forta. Però en la variant delta és molt important de tenir la segona dosi. La primera no et protegeix tant. Per tant, pot ser que apareguin casos de contagi entre gent d’edats diferents, però no és gaire probable que la gent gran acabi entrant a les UCI i hi hagi morts, perquè la vacuna els protegirà. Per molt que hi hagi una pujada de contagis i encara menys de morts. I això és important.

Llavors no hi hauria una saturació a les UCI. Però i els ingressos a planta?
—És una gran pregunta, però no goso fer cap pronòstic, perquè és complicat. És molt difícil que hi hagi una pujada forta de morts o una saturació a les UCI. Però no estic tan segur que no pugin molt els ingressos a planta. En cas de molts contagis entre la gent jove, si hi ha una certa propagació entre la gent de més edat, podríem veure pujades significatives a planta. Però no és la cosa més probable.

I en cas d’un augment de contagis, l’única manera de frenar-lo seria tornar a aplicar mesures més restrictives?
—Ara mateix no és l’única opció. També es pot optar per vacunar als joves com més aviat millor. O evitar aquestes trobades en ambients de risc, especialment la gent no vacunada. Però és prioritari administrar la segona dosi a tota la franja de quaranta anys a setanta, tenint en compte els efectes de la variant delta. Tant de bo arribin el màxim de vacunes com més aviat millor i es puguin posar a tothom. Però també crec que és molt important de conscienciar els joves. Mentre no arribi la vacuna, cal ser més curós i mirar de no arriscar-se. Cal ser conscients que hi ha joves que tenen una experiència dura als hospitals. Això no s’ha acabat. Els joves cal que esperin a tenir la vacuna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any