ACN Tàrrega.-La companyia Endesa està realitzant uns treballs en tensió per instal·lar proteccions per a l’avifauna a la línia elèctrica de 110kV que uneix les subestacions de Mollerussa i Tàrrega. Concretament s’estan col·locant uns dispositius de material aïllant a les creuetes de les torres per evitar que les aus s’hi posin. Aquesta actuació, que ha suposat una inversió de 50.000 euros aportats íntegrament per la companyia, té el doble objectiu de protegir l’avifauna i reforçar, al mateix temps la qualitat del subministrament elèctric a més de 30.000 clients repartits entre les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià, i l’Urgell, a la demarcació de Lleida. Els treballs s’estan fent en tensió, és a dir, mantenint la línia en funcionament per tal de no afectar l’alimentació a cap de les subestacions que uneix. Es tracta doncs d’una operació més complexa que requereix d’un camió amb una cistella que arriba als 12 metres d’alçada i d’un equip de, mínim, quatre operaris degudament equipats.

La línia on s’estan realitzant aquests treballs és d’alta tensió, a 110kV i, en els seus 17 quilòmetres d’extensió, uneix les subestacions de Mollerussa i Tàrrega. Endesa hi instal·larà un total de 490 dispositius antiposada (dels quals ja en té instal·lats la meitat), 7 en cadascun dels 70 suports que hi ha al llarg de la línia. Aquests dispositius tenen una forma semblant al que podria ser un pom amb sis bases verticals fetes d’un material no conductor que evita que les aus es posin a la creueta de la torre. Aquests elements eviten que les aus, concretament les cigonyes, es col·loquin en posicions de la torre on, a causa de la seva mida i envergadura, podrien entrar en contacte en punts on hi ha corrent elèctric posant-se en perill. S’evita, així, que es puguin produir incidències que provoquen defectes transitoris a la xarxa percebuts pels clients com microtalls en el seu subministrament elèctric.Amb aquesta intervenció, a més de protegir l’avifauna evitant-ne possibles electrocutacions, es millora la qualitat de servei de 30.490 clients que depenen de totes dues subestacions i que estan repartits entre municipis d’Arbeca, les Borges Blanques, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, els Omellons Puiggròs i Tarrés, a les Garrigues; Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Cubells, Montgai, Penelles i Preixens, a la Noguera; Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, el Palau d’Anglesola, el Poal, Sidamon, Vila-sana i Vilanova de Bellpuig, al Pla d’Urgell; Alcoletge i Lleida al Segrià; i Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, la Fuliola, Preixana, Puigverd d’Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Tàrrega, Tornabous, Verdú i Vilagrassa, a l’Urgell.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb