Unes 1.500 persones han encerclat el Centre Penitenciari del Puig de les Basses aquest diumenge com a protesta per l’empresonament dels presos polítics, i per reclamar que ‘cap dona caigui en l’oblit’. En especial s’ha fet referència a Dolors Bassa, tancada al centre figuerenc i a Carme Forcadell. Una de les participants ha estat l’ex-batllessa de Badalona, Dolors Sabater, que ha lamentat que la ‘situació patriarcal’ també es deixa veure entre els ‘presos polítics’. ‘Quan estaven a Madrid només recordàvem Estremera i Soto del Real i poques vegades teníem en compte Alcala-Meco’, ha reblat Sabater. Qui també s’ha acostat fins al centre figuerenc ha estat Anna Simó, vice-presidenta de la mesa del parlament que presidia Forcadell, que s’ha mostrat ‘convençuda’ que cap dels encausats per l’1-O que estan tancats demanaran l’indult en cas de condemna. ‘Això seria reconèixer el delicte, i no ho faran’, ha assenyalat.

La forta calor que ha fet durant tot aquest diumenge al matí no ha estat impediment perquè unes 1.500 persones s’acostessin a donar suport a Dolors Bassa, empresonada des del juliol al Centre Penitenciari del Puig de les Basses, de Figueres. Ho han fet amb una ‘sardana groga gegant’ que ha encerclat tota la presó i que ha ballat al so d’una cobla emesa des d’una emissora de ràdio. Es tractava d’un acte dedicat a les preses polítiques i exiliades. ‘No volem que caiguin en l’oblit. Sempre tenen més protagonisme els homes, hem de valorar a la dona’, ha reblat l’ex-batllessa de Badalona Dolors Sabater.

També ha reivindicat l’acte d’aquest diumenge com ‘una forma de visibilitzar la injustícia’ des de dos vessants. D’una banda, el fet de ser dona i el tracte diferenciat envers els homes, i de l’altra que tant Forcadell com Bassa són víctimes d’un relat ‘inventat’.

‘Tots els presos polítics han patit una injustícia flagrant, però el que fem avui també ha de servir per despertar consciències des d’un punt de vista feminista’, ha reblat Sabater, que ha lamentat que la societat ‘no se n’adona encara’ de les diferències que hi ha per qüestions de sexe.

Qui també ha criticat la ‘imposició patriarcal’ que encara existeix ha estat Anna Simó, membre de la mesa del parlament que dirigia Carme Forcadell. Ha lamentat que ‘encara queda molt per fer’ en l’àmbit d’igualtat entre homes i dones.

Durant l’acte s’han fet sardanes, un dinar popular i La Cobla per la Independència s’ha traslladat al punt més proper a la cel·la de Dolors Bassa per tocar una peça.

No demanaran indults
En relació a una possible petició d’indults per part dels presos independentistes, en cas d’una possible condemna, Anna Simó s’ha mostrat ‘convençuda’ que no es produirà. A més, ha explicat que ‘no li quadraria’ després del què li han traslladat els propis afectats.

‘Si es demana un indult el que s’està fent és reconèixer un tribunal, un delicte i una pena imposada, i això cap dels presos ho acceptarà’, ha reblat. Simó considera que els encausats ‘ja estan sentenciats’ per molts poders de l’estat espanyol.

1-O a Garrigàs
A l’acte hi ha participat també la batllessa de Garrigàs (Alt Empordà), Pilar Bosch, que ha recordat la ‘violència desmesurada’ que va fer servir la Guàrdia Civil l’1 d’Octubre per evitar el referèndum. ‘Nosaltres som un poble petit, i per res de món ens podíem esperar allò’, ha assenyalat.

De fet, aquest poble celebrarà una jornada commemorativa el dissabte 29 de setembre en la que es farà un dinar popular entre veïns del poble i de localitats del costat per rememorar el dia del referèndum.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb