Roger Torrent ha estat escollit avui quinzè president del Parlament de Catalunya amb els vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. El nou president ha dit que la democràcia i la convivència serien els pilars del seu mandat. En aquest sentit, ha demanat respecte per la voluntat popular dels catalans i ha dit: ‘He de defensar la veu de tots, especialment dels que no hi són.’

La sessió constitutiva del parlament ha estat marcada per l’absència de Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí –a Brussel·les– i d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez –que són a la presó. Diversos llaços grocs dipositats en escons buits han servit per a recordar-los. Arran de les amenaces del govern espanyol d’impugnar el ple, només els diputats empresonats han delegat el seu vot.

Tot seguit us oferim tota la informació sobre el ple:

Vídeo en directe:

13.35 – Els crits de llibertat clouen la sessió.

13.31 – El nou president del parlament acaba el seu discurs i és ovacionat. El ple s’acaba amb ‘Els segadors’.

13.29 – Torrent diu que comparteix els principis del feminisme i desitja no haver de començar cap ple havent de lamentar l’assassinat d’una dona per violència masclista.

13.27 – També esmenta els seus orígens gironins i es vincula amb el president Josep Irla.

13.25 – Torrent té un record per a la figura de Muriel Casals, així com per la feina feta per Carme Forcadell al capdavant de la mesa en l’anterior legislatura.

13.22 – El nou president diu que vol col·laborar a l’entesa i el diàleg. ‘Per damunt de les conviccions hi ha els principis. Jo vull fer de la democràcia i la convivència els pilars del meu mandat’, afegeix. Torrent també demana respecte per la voluntat popular dels catalans.

13.20 – Torrent demana que el parlament representi les veus més febles de la societat per fer possible el progrés social. A més, també reivindica el valor de la política municipal.

13.19 – ‘Aquest parlament té 135 diputats i jo en defensaré la llibertat d’expressió de tots’, diu el president. ‘No podem oblidar que el nostre origen són les urnes’, afegeix.

13.14 – ‘Vull recordar els escons buits. Vull recordar que tres diputats d’aquest parlament són en presó preventiva. Una presó preventiva que per a molts experts és absolutament injustificada i que impedeix l’exercici lliure dels seus drets i dels seus votants. També vull recordar els consellers i el president que són a Brussel·les advertits de rebre el mateix tracta’, afirma Torrent.

13.12 – El nou president del parlament, Roger Torrent, pren la paraula. Agraeix la presència dels ex-presidents, així com els vots que l’han investit president de la cambra.

13.11 – La mesa d’edat cedeix el lloc a la nova mesa del parlament.

13.10 – Elisenda Alamany, portaveu de Catalunya en Comú, demana la paraula per a denunciar que la mesa del parlament no compleix la llei d’igualtat. Les seves paraules són aplaudides per gran part de les diputades del parlament.

13.06 – Eusebi Campdepedrós (Junts per Catalunya), David Pérez (PSC), Joan García (Ciutadans) i Alba Vergés (ERC), triats per aquest ordre secretaris de la mesa.

12.59 – Els dirigents de Catalunya en Comú fan befa de les queixes de Ciutadans que els acusen d’haver permès que Roger Torrent sigui president del parlament.

12.52Llegiu ací l’entrevista de Pere Cardús al nou vice-president del parlament, Josep Costa: ‘El projecte polític no pot restar sotmès als temors individuals’ 

12.45 – Comença l’última votació de la mesa: els secretaris.

12.43 – Josep Costa (Junts per Catalunya), nou vice-president primer del parlament amb 65 vots. José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), nou vice-president segon amb 57 vots. Els diputats de Catalunya en Comú s’han abstingut

12.38 – El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, felicita el nou president del parlament, Roger Torrent:

12.30 – Roger Torrent deixarà la batllia de Sarrià de Ter aquests divendres en un ple extraordinari.

12.25 – Ara és el torn dels vice-presidents. Josep Costa (JxCat) i José María Espejo-Saavedra, tenen tots els números per a ser triats vice-president primer i segon. Els candidats amb més vots són els elegits. No hi ha segona volta com a la presidència.

12.23 – Gran aplaudiment del parlament per al nou president, Roger Torrent. A la llotja de convidats hi ha la seva parella i les seves filles.

12.20 – El candidat d’ERC, Roger Torrent, ha estat triat president del Parlament de Catalunya en segona volta. Ha aconseguit els 65 vots de JxCat, ERC i CUP. El candidat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, ha aconseguit 56 vots. Hi ha hagut 9 abstencions.

12.03 – Més imatges de la sessió:

12.00 – Comença la segona votació. Roger Torrent necessita majoria simple per a ser president del parlament.

11.58 – Els vuit diputats de Catalunya en Comú van anunciar que s’abstindrien. Per tant hi ha una abstenció de més entre les files del PP o PSC.

11.57 – Torrent aconsegueix 65 vots i per tant caldrà una segona volta. José María Espejo-Saavedra 56 vots i 9 abstencions.

11.55 – El conseller Lluís Puig: ‘Ho seguim des de l’exili forçat amb tota l’energia que ens dóna recuperar el nostre parlament’

11.52 – Ernest Maragall llegeix tots els vots. Roger Torrent necessita majoria absoluta (68 vots) per a ser president del parlament en aquesta votació.

11.48 – Vota el futur president del parlament, Roger Torrent. Ernest Maragall li dóna la mà.

11.44 – Ovació eixordadora cada vegada que la mesa crida a votar a un dels parlamentaris absents. Els aplaudiments divideixen la bancada de Catalunya en Comú.

11.40 – ‘Avui hauria de dir bon dia, president’. L’extraordinari discurs d’Ernest Maragall al parlament.

11.35 – En marxa la votació del president del parlament.

11.33 – Maragall anuncia que la mesa manté la delegació dels vots de Junqueras, Forn i Sànchez.

11.30 – El líder del PSC, Miquel Iceta, pren la paraula per mostrar el seu suport a la decisió de la mesa d’edat.

11.29 – La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, demana a la mesa de d’edat que reconsideri la delegació de vot de Junqueras, Forn i Sànchez. El diputat del PP, Santi Rodríguez, també demana la reconsideració.

11.28 – Comença la votació per a triar el president del parlament.

11.27 – Més imatges de la sessió:

11.22 – Una volta la mesa hagi llegit els noms de tots els diputats presents, es farà la primera votació per a triar el president de la cambra. La primera votació és per majoria absoluta, si cal una segona votació, el president es tria per majoria simple.

11.20 – Un parell d’imatges dels protagonistes del començament de la sessió: Ernest Maragall i els llaços grocs.

 

11.17 – ‘Aquest país serà sempre nostre. Visca Catalunya’, conclou Maragall.

11.15 – ‘Sabem què podem esperar d’Europa i els seus estats. Però som europeus i serem part activa de la regeneració d’Europa’, diu Maragall.

11.15 – ‘El vot del 21-D és la continuació de l’1 d’octubre’, afirma entre aplaudiments.

11.13 – ‘L’estat espanyol no en sap ni en vol saber res de sobiranies compartides. No sap guanyar, només imposar’, diu Margall. Parla sobre la reforma de l’estatut i el projecte federal frustrat. ‘Que ingenus érem’, afirma.

11.11 – ‘Avui és un dia per començar una nova etapa, però també per a recordar d’on venim’, afirma. Maragall recorda que és la primera vegada en la història del parlament que el president de la Generalitat no és a la cambra en la sessió de constitució.

11.07 – Ernest Maragall, presideix la sessió. Saluda els ex-presidents de la cambra. ‘Hauria de dir bon dia, president de la Generalitat, bon dia, consellers, com poden veure no hi són. Alguns a Brussel·les i els altres a la presó’, afirma. En el seu discurs, Maragall diu que sent indignació però una creixent convicció en la fermesa d’una Catalunya que no es rendeix. ‘Avui jo no hauria de ser aquí, sinó fos per les eleccions imposades del 21-D. Qui haurien de ser avui aquí són els que no hi són’, afirma.

11.05 – El lletrat major del parlament, Xavier Muro, dóna el tret de sortida a la nova legislatura. La mesa d’edat presideix la sessió.

10.56 – Ivo Vajgl, ex-ministre d’Afers Estrangers d’Eslovènia, demana a la Comissió Europea més ‘compromís’ amb Catalunya. En aquest sentit, recorda que Carles Puigdemont és un líder elegit democràticament i no un criminal. Segons Vajgl, el paper de la CE no ha de ser neutral quan ‘les normes democràtiques són violades.’

10.55 – Marta Rovira envoltada dels llaços groc que representen els presos polítics.

10.51 – Una volta constituïda la nova mesa, Junts per Catalunya demanarà que els membres del govern a l’exili puguin delegar el seu vot per als pròxims plens.

10.50 – Aquests seran els nous membres de la mesa del parlament: President: Roger Torrent (ERC), Vice-president primer: Josep Costa (Junts per Catalunya), Vice-president segon: José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), Secretaris: Alba Vergès (ERC), Eusebi Campdepadrós (Junts per Catalunya), David Pérez (PSC), Joan Garcia (Ciutadans).

10.46 – Junts per Catalunya col·loca un llaç groc a l’escó de Puigdemont.

10.43 – Els Mossos aturen un grup d’ultres amb banderes espanyoles a l’exterior del parc del parlament.

10.40 – Centenars de persones s’han concentrat al passeig de Lluís Companys per a seguir el ple.

10.30 – Llaços grocs a la tanca del parc de la Ciutadella.

10.09 – L’última guàrdia dels Mossos d’Esquadra a Carme Forcadell.

10.05 – La sessió constitutiva d’avui la presidirà la mesa d’edat, formada per Ernest Maragall, Gerard Gómez i Rut Ribas.

10.00 – El dirigent de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha declarat: ‘No conec personalment Roger Torrent, però espero que compleixi el compromís del seu partit: acatar els dictàmens dels lletrats del parlament.’

9.55 – L’ANC ha col·locat una pantalla gegant al passeig de Lluís Companys per a seguir la sessió del parlament. La convocatòria era davant la cambra, però els Mossos han blindat el parc de la Ciutadella. Ara mateix hi ha unes dues-centes persones concentrades amb estelades. S’han penjat llaços grocs a les tanques del parc.

9.50 – Roger Torrent declara als passadissos del parlament que si és escollit com a president renunciarà a la batllia de Sarrià de Ter.

9.40 – La votació de la mesa serà secreta: els diputats dipositaran els vots en una urna. És a dir, se seguirà el mateix mètode que el dia de la proclamació de la independència. Ací podeu veure les urnes que es faran servir:

9.30 – La primera fila de la cambra restarà buida. A la segona fila, hi haurà diputats de JxCat. La cadira més pròxima a l’escala central, avui restarà buida com a acte de protesta. La tercera fila serà per a ERC. La resta de l’ala se la repartiran JxCat, ERC, CUP i Catalunya en Comú.

9.25 – El candidat a la presidència del parlament, Roger Torrent, ja és al parlament. Ha entrat acompanyat d’Alba Vergés, diputada d’ERC i també candidata a formar part de la mesa. Torrent ha visitat el despatx de l’actual presidenta Carme Forcadell, que després ha declarat que el batlle de Sarrià de Ter serà ‘un gran president’. I ha afegit: ‘És una persona molt preparada.’

9.20 – Missatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans del començament de la sessió: ‘Recuperem les nostres institucions. Lluitem pel país. Exercim la dignitat.’

9.18 – Els membres del govern a l’exili no delegaran el vot en la sessió de constitució del parlament.

9.15 – En una entrevista a ‘El món a RAC-1’, Jordi Turull ha dit que el grup parlamentari farà molt visible durant la sessió l’absència dels diputats empresonats i a l’exili. Quan li han demanat qui seuria a la bancada del govern, ha contestat: ‘Ningú.’

9.10 – El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, delegarà el vot en Marta Rovira. Joaquim Forn i Jordi Sànchez, el delegaran en Jordi Turull.

9.05 – Un esglaó més amunt I Editorial de Vicent Partal

9.00 – L’elecció de Torrent i la repressió marquen el començament de la legislatura 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb