La mesa del parlament ha refermat que els vots dels diputats de JxCat afectats per la suspensió ordenada per Pablo Llarena es continuïn comptabilitzant a les comissions quan s’hi exerceixi el vot ponderat, d’acord amb el resultat en escons obtingut a les eleccions. JxCat i ERC han fet pinya a la mesa per descartar les peticions de l’oposició perquè aquests vots deixessin de comptar-se. Al setembre, abans de la crisi per les suspensions que va amenaçar l’estabilitat del govern de Quim Torra, la majoria independentista a la mesa ja va descartar de restar els diputats amenaçats del total de 135 escons del qual parteix la ponderació. Avui, JxCat i ERC han confirmat la decisió. Els grups independentistes, per tant, preservaran la majoria a les comissions, però no al ple.

El debat s’ha reobert a la mesa perquè els quatre de JxCat no es van acollir al mecanisme aprovat el 2 d’octubre per a delegar en un altre diputat substitut l’exercici dels seus drets. I això ha portat l’oposició a defensar que els seus vots no han de comptar-se quan s’usi el vot ponderat a les comissions. Així ho defensa el PSC. Els socialistes consideren una anomalia que els vots dels quatre de JxCat no s’exerceixin al ple i, en canvi, sí a les comissions, de manera que hi pot haver una inseguretat jurídica. Per Ciutadans, no hauria de comptar-se cap dels vots dels sis diputats processats per rebel·lió enlloc. Tampoc els d’Oriol Junqueras ni Raül Romeva, encara que hagin delegat els seus drets. Al·leguen que s’hauria d’haver acatat des del primer moment la interlocutòria judicial i que l’ordenament no preveu el mecanisme de substitució dels diputats. A les comissions presidides per diputats de Cs, Carlos Carrizosa ha avançat que no proclamaran els resultats quan hi hagi un empat i els passaran a la mesa perquè se’n responsabilitzi. El PSC també ha demanat al president del parlament que s’encarregui un informe jurídic als lletrats, però la mesa ho ha descartat.

La mesa va acordar fa un mes que, en cas que els membres de les comissions empatessin en una votació, es dirimiria el resultat ponderant el pes en escons a l’hemicicle de cada grup parlamentari i comptant-hi els diputats afectats per la suspensió decretada per Pablo Llarena. La decisió es va prendre després de diversos empats a la comissió de Territori, presidida pel PSC. Quatre dels sis diputats processats per rebel·lió són membres de comissions, encara que no hi puguin assistir. Jordi Sànchez és membre de la comissió d’Afers Institucionals; Carles Puigdemont, de la comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Josep Rull, de la comissió de Territori i, Raül Romeva, de la comissió de Cultura. El vot ponderat és la fórmula habitual per a resoldre les votacions en què empaten els membres de les comissions, d’acord amb el reglament. El vot ponderat també s’ha de fer servir, segons les normes parlamentàries, en les comissions en què els membres dels grups parlamentaris no siguin representats de manera proporcional d’acord amb els resultats electorals.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb