El Consell de Ministres espanyol ha aprovat per decret la mesura anunciada dijous pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que permetrà als titulars dels plans d’estalvi retirar els seus diners sense límit a partir del 2025, sempre que les aportacions tinguin una antiguitat de, com a mínim, 10 anys. D’aquesta manera, els titulars de plans de pensions podran recuperar el 2025 aquelles aportacions que hagin fet abans del 2015, i la resta a mesura que compleixin els 10 anys corresponents. Amb aquest sistema, el govern espanyol incentiva l’estalvi privat de cara a la jubilació i no modifica el sistema de pensions públiques.

La mesura incorpora també una rebaixa en les comissions de gestió d’aquests fons, que segons el govern espanyol, encara són massa elevades. La comissió mitjana de gestió es redueix de l’1,50% a l’1,25%, mentre que la comissió de dipòsit passa del 0,25% al 0,20%.

Aquest decret implica, d’una banda, una revisió a la baixa de les comissions màximes de gestió en funció de la política d’inversió del fons. De l’altra, eleva la seva liquiditat permetent que els estalviadors puguin retirar els diners de les seves aportacions dels últims deu anys sense límit a partir del 2025. El decret diferencia les comissions de gestió segons tres tipus de fons de pensions. S’aplica un màxim del 0,85% per a fons de renda fixa, fet que suposa una disminució de 65 punts bàsics sota el límit actual. Estableix un topall de l’1,30% per a fons mixtos, 20 punts bàsics menys. I de l’1,50% per a fons de renda variable, el mateix límit que fins ara.

Segons l’executiu espanyol, amb aquests nous percentatges, la comissió mitjana caurà de l’1,50% a l’1,25%, una baixada de comissions màximes que se suma a la que ja es va fer el 2014, que va suposar una caiguda del 30%.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.