A Angela Merkel se li aplana el camí per a ser cancellera d’Alemanya quatre anys més. Finalment, el partit socialdemòcrata (SPD) ha aprovat de negociar formalment un acord de govern amb el partit demòcrata-cristià (CDU-CSU) de Merkel. L’SPD ho ha decidit en un congrés federal fet avui a Bonn, en què 362 delegats dels 642 presents han aprovat d’establir les converses.

La posició del dirigent, Martin Schultz, que demanava de negociar amb la CDU-CSU, ha rebut el suport majoritari dels delegats. Les joventuts de l’SPD, per contra, s’han manifestat obertament contraris a la gran coalició. Kevin Kühnert, capdavanter de les joventuts socialdemòcrates, s’ha erigit en la veu alternativa a Martin Schultz. Kühnert ha rebut un encès aplaudiment per un discurs en què ha dit, per exemple: ‘Després de vuit anys de gran coalició amb Merkel, els punts en comú essencials s’han esgotat.’ Schulz, per contra, ha dit que seria ‘imprudent’ de no repetir l’acord de govern amb els conservadors. ‘Nosaltres som els qui decidim quin camí prendrà el nostre país i Europa.’

Les negociacions començaran aquests dies i s’espera que s’acabin el mes entrant. Serà llavors quan els més de 440.000 afiliats del partit hauran de ratificar l’acord de coalició final. Merkel espera poder començar el nou mandat abans del mes de març. Amb l’acord, s’evitarà la repetició d’eleccions i s’acabarà una situació d’incertesa inèdit en la política alemanya.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb