El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromés és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.

Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

L’any 2020 arriba amb un nou sistema tarifari del transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona com a novetat principal. La desaparició de la T-10 i la substitució per la T-Familiar –de deu euros per a vuit viatges– i la T-casual –1,15 euros més cara– són algunes de les novetats més destacades. A més, es crearà la T-usual, amb viatges il·limitats durant trenta dies per quaranta euros, un 25% més barata que la T-mes, que també desapareix.

El transport públic és un dels sectors que registra canvis tarifaris més importants amb l’entrada de l’any nou. En total es crearan quatre nous títols: la T-casual, la T-usual, la T-familiar i la T-grup, als quals cal afegir les ja existents T-jove –que redueix el cost a vuitanta euros– i la T-16, que es mantindrà gratuïta per a menors de setze. Mentre que la T-casual implicarà un augment de preu, la T-usual n’implicarà una rebaixa i la de nova creació, la T-grup, tindrà un preu de 79,45 euros per a una zona i serà multipersonal i de setanta viatges.

Les crítiques per la desaparició de la T-10 van fer que dies se’n creés un darrer, la T-Familiar, que permet un màxim de vuit viatges multipersonals per deu euros, per tant més cara que la T-10 actual (10,20 euros per deu viatges).

A València, Metrovalencia i l’EMT han anunciat que congelen les tarifes, de manera que el bitllet d’anada i tornada al metro continuarà costant 2,90 euros i el bonometro 7,60.

Quant al tren, Renfe apujarà el preu de tots els bitllets. En el cas de l’AVE i la Llarga Distància l’increment serà de l’1,10% durant el 2020 i en el cas de Rodalies i regionals d’un 1%. Així i tot, aquesta mesura no afectarà el gruix d’usuaris del tren al Principat, perquè els preus de Rodalia i els regionals que no són intercomunitaris els fixa la Generalitat, titular del servei. Paral·lelament, començarà el servei del nou AVE de baix cost sota la marca ‘Avlo’ en la línia Madrid-Barcelona, amb uns preus que aniran de deu euros a seixanta.

Fi del peatge a la AP-7 entre Alacant i Salou

Més enllà dels increments i baixades de preu, el 2020 començarà amb menys peatges després de l’alliberament del tram de la AP-7 entre Alacant i Salou coincidint amb la finalització de la concessió.

Serà el primer gran tram que transcorre per terres catalanes que alçarà les barreres –Abertis ha construït un nou peatge troncal a Vila-seca en el punt on comença la concessió–, mentre que el 31 d’agost del 2021 s’alliberarà la resta de la AP-7 i també la C-32 al Maresme i la C-33 a l’altura de Mollet del Vallès, de les quals és titular la Generalitat de Catalunya.

Adeu a 45 anys de peatges: la AP-7 comença a desmantellar-se

Viatjar amb avió, en canvi, pot ser més barat: les taxes aeroportuàries d’Aena es reduiran d’un 1,44% a partir del març vinent, segons que ha informat la Comissió Nacional del Mercat dels Valors (CNMC). A més, Enaire té previst de rebaixar les taxes de ruta per damunt del 12% de reducció que ja ha aplicat enguany.

Electricitat, gas i aigua

Sobre l’electricitat, la part regulada del rebut, el 41,14% de la factura, es prorrogarà per al 2020. El govern espanyol ho ha aprovat, perquè tot i que amb l’any nou ha d’entrar en vigor una reforma de la tarifa elèctrica amb una part determinada per la CNMC, no s’ha arribat a temps per a establir els nous preus. Tanmateix, és possible una rebaixa, car la comissió ha fet la seva proposta sobre l’ús de xarxes de transport i subministrament de l’electricitat, conegudes per peatges, dels quals exigeix una reducció mitjana del 5,6%, que tindrà un impacte diferent segons el col·lectiu que consumeixi.

A més, la nova proposta inclou la divisió de les tarifes en sis períodes –actualment només n’hi havia dos– per a l’energia i sis més en el cas de la potència, a excepció de la 2.0TD. A més, s’incorporen nous períodes horaris depenent del dia, el mes i fins i tot el lloc de residència, perquè estableix diferències entre la península, les illes i Ceuta i Melilla.

Al seu torn, la Tarifa d’Últim Recurs (TUR) de gas natural baixarà d’un 4% de mitjana a partir del primer de gener de 2020 en comparació amb el darrer trimestre d’enguany.

En el cas de l’aigua, l’AMB ha aprovat una rebaixa de gairebé el 5% en la tarifa de l’aigua en vint-i-tres municipis. En concret es tracta de les localitats que gestiona directament mitjançant Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua. Els municipis que se’n beneficiaran són Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans.

Permisos de paternitat: tot allò que cal saber dels canvis implementats a partir d’avui

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.