Els polítics espanyols, els primers a relacionar el Brèxit i Catalunya

  • Rajoy, Margallo, Sánchez i Rivera s'afanyen a atacar els referèndums

VilaWeb
Redacció
24.06.2016 - 11:58

Poc després de fer-se públic el resultat definitiu del referèndum sobre el Brèxit, que ha guanyat l’opció de sortir de la UE, hi ha hagut una allau de reaccions per part de tots els governs europeus. Entre aquests, el govern espanyol, que per boca de Mariano Rajoy i de José Manue García Margallo s’han afanyat a alertar dels perills de fer referèndums, en una referència implícita però molt clara al procés independentista català.

Rajoy en una entrevista a la Cope que la victòria del ‘Brexit’ demostra que els referèndums són una eina que ‘només’ s’ha d’utilitzar en ‘circumstàncies molt excepcionals’, perquè ‘divideixen molt profundament les societats’. Ha assegurat que a ell no li agraden els referèndums, i ha recordat que exponents de l’extrema dreta com Marine Le Pen l altres ‘extremistes de tota mena’ europeus ja s’han apuntat a aquesta fórmula. ‘El referèndum és un instrument que existeix però que cal utilitzar amb molt de compte perquè com a mínim divideix molt profundament les societats, i crec que si se’ns elegeix als polítics és perquè siguem capaços de tenir la responsabilitat, el coratge i la determinació d’adoptar decisions difícils i no traslladar-les al conjunt de la gent’.

En aquest sentit, ha assegurat que ell no és partidari de consultar els ciutadans. ‘Personalment a mi no m’agraden els referèndums’, ha dit, ‘i crec que només s’han de fer en circumstàncies molt excepcionals’ perquè ‘els governants estem per això, i no per traslladar les decisions difícils a la gent’.

En el mateix sentit s’ha expressat el ministre Margallo que ‘sotmetre una qüestió europea a referèndum té resultats nefastos’. Per cert que Margallo ha donat per fet  que Escòcia demanarà un segon referèndum d’independència, després de la victòria del Brexit, tenint en compte que Escòcia volia quedar-se a la UE.

El candidat del PSOE a les eleccions espanyoles, Pedro Sánchez, s’ha expressat en termes semblants a Rajoy i a Margallo:

Preguntat a al Ser sobre si creu que pot haver un ‘efecte dominó’ i sobre les aspiracions sobiranistes de Catalunya, Pedro Sánchez ha alertat sobre “la irresponsabilitat” de plantejar consultes i “decisions binàries de sí o no a problemes complexos que han de ser resolts per la política”. El líder socialista ha afegit que els ciutadans “han de votar acords i no trencaments” i que Units Podem “enganya” els catalans que volen un nou encaix constitucional i els espanyols que confien en ells per canviar el país.

També Albert Rivera ha criticat els referèndums, la ‘irresponsabilitat’ del premier britànic, David Cameron, per haver convocat ‘un referèndum secessionista’ pensant, ha dit, més en l’ascens de l’extremadreta que no pas en el futur d’Europa. Segons Rivera Europa té ara una oportunitat de replantejar el seu projecte i resoldre els ‘dos mals’ que l’assolen, que són ‘el nacionalisme i el populisme’. Ha assegurat que els resultats són fruit d’una campanya marcada, com a l’Estat, per un ‘vot de la por’ i un ‘de venjança’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any