Un grup de pares immigrants, recentment reunificats amb els seus fills i detinguts a Texas, s’han declarat en vaga de fam per exigir el seu alliberament, segons ha informat un grup defensor dels drets dels immigrants que els representa.

Els immigrants han assegurat que estan detinguts en un centre de detenció a Karnes, a l’estat nord-americà de Texas, sense que les autoritats nord-americanes notifiquessin el seu estat migratori, ha afirmat el Centre de Refugiats i Immigrants per a Serveis Educatius i Legals (RAICES).

‘Els pares estan en vaga de fam i es neguen a obeir les instruccions dels guàrdies d’ICE i GEO’, ha assenyalat la portaveu de RAICES, Jennifer Falcon. Encara es desconeix el nombre exacte de pares immigrants que s’han unit a la vaga de fam, que va començar dimecres.

L’Oficina d’Immigració i Control de Duanes (ICE, segons les seves sigles en anglès) dels Estats Units ha negat la vaga de fam per part dels residents del Centre Residencial del Comtat de Karnes, a uns 51 quilòmetres al sud-est de San Antonio.

‘El 2 d’agost, un petit grup de pares i els seus fills van protagonitzar una breu asseguda i van expressar les seves preocupacions sobre els seus casos d’immigració’, ha afirmat ICE en un comunicat. Els residents ‘van apreciar la informació i es van dispersar’.

‘Estem desesperats, estem cansats de ser empresonats i volem ser alliberats amb els nostres fills’, ha assegurat en una carta als mitjans un detingut anomenat Jorge i que ha estat llegida per RAICES. En la carta, deia que representava unes 400 famílies.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet de la immigració una part integral de la seva Presidència i ha promès mantenir detinguts els immigrants ‘a l’espera del resultat del seu procés de deportació’.

Al voltant de 2.500 nens van ser separats dels seus pares com a part d’una política de “tolerància zero” cap a la immigració il·legal que va començar principis de maig. Molts havien creuat la frontera dels Estats Units i Mèxic de manera il·legal, mentre que d’altres havien sol·licitat asil. El govern dels Estats Units va assenyalar la setmana passada que s’havia reunit poc més de la meitat amb les seves famílies.

RAICES ha afirmat que alguns pares estaven organitzant segudes al Centre Residencial del Comtat de Karnes i els nens es negaven a participar en les activitats escolars. Prop de 600 persones van participar en protestes, segons l’organització.

Alguns pares al centre han asseverat que van ser enganyats perquè acceptessin la deportació com una condició per tornar a veure els seus fills, segons RAICES. D’altres van dir que no se’ls havia donat l’oportunitat de sol·licitar asil.

Un jutge federal a San Diego ha suspès indefinidament les deportacions en resposta a una demanda presentada per la Unió de Llibertats Civils dels Estats Units.

Els immigrants homes a Karnes, i les dones i nenes immigrants detingudes a Dilley, Texas, es troben entre els migrants que van ser reunificats amb les seves famílies la setmana passada i després van ser detinguts, segons RAICES.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb