El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, ha assegurat que la intervenció policíaca d’ahir al vespre fou deguda a ‘grups radicals’ que cercaven la confrontació amb els agents. En una conferència de premsa, Martínez ha dit que la policia catalana ha detectat un canvi en les manifestacions i concentracions d’ençà del cap de setmana, mobilitzacions que fins ara eren cíviques i pacífiques. ‘S’han llançat pedres, s’han llançat llaunes, etc.’, ha explicat. Martínez no ha fet servir la paraula ‘càrregues’ i ha dit que l’operatiu havia estat correcte. ‘Les decisions dels operatius no són polítiques’, ha dit.

Segons el director general, són grups minoritaris ‘en comparació amb el gran nombre de ciutadans que es van manifestar’, però no ha volgut respondre si els agitadors han estat identificats o si tenen cap vinculació política. ‘La nostra actuació no és ideològica; encara analitzem els fets’, ha declarat. Ara mateix hi ha una investigació oberta pels incidents a Barcelona i Girona. Els Mossos no descarten detencions.

Martínez ha assegurat que l’operatiu d’ahir tenia per objectiu garantir la llibertat d’expressió i el dret de manifestació, però també preservar la seguretat i l’ordre públic. Per això, ha afirmat que abans de qualsevol intervenció es van ‘esgotar les vies de mediació i interlocució’ i que ‘si no hi ha actuació violenta, la policia no actua.’

Martínez ha qualificat l’aniversari del primer d’octubre de dia ‘complex’ perquè durant tot el dia hi va haver mobilitzacions, però ha assenyalat que els problemes van sorgir al final de les manifestacions a Barcelona i Girona. En el cas de Girona, el director general ha assegurat que es van ‘detectar grups radicals que cercaven l’enfrontament’. I ha afegit: ‘La intervenció no va anar més enllà de preservar la nostra posició i vetllar per la seguretat ciutadana.’

En el cas de Barcelona, Martínez ha dit que a la Via Laietana no es va ‘dispersar’ els manifestants fins ben entrada la nit, quan la concentració es reduí i no permetia la circulació per la via. ‘Quan la manifestació es comença a esponjar és quan es tornen a detectar aquests grups amb la clara intenció d’enfrontament. Llavors és quan hi ha l’operació de dispersió. Sempre tenint en compte les circumstàncies’, ha dit.

Pel que fa al parlament, ha destacat que els incidents els van causar un grup molt minoritari, però que van ser ‘aldarulls greus’. Martínez ha dit que els Mossos no van prendre la decisió de ‘dispersar’ la gent fins que no van intentar accedir al parlament. ‘En tot moment hem actuat amb avisos constants abans d’intervenir. Si no hi ha actuació violenta, la policia no actua. Cap a la una de la matinada donem per tancat l’operatiu’, ha afegit.

Sobre l’operatiu, Martínez ha negat que fos insuficient i ha dit que es van mobilitzar uns noranta equips, és a dir, el triple que en un partit d’alt risc al Camp Nou. Hi ha planificació, però els operatius no són inflexibles, s’adapta a cada situació’, ha acabat dient.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb