Els metges residents de la Vall d’Hebron podran de practicar amb robots de cirurgia Da Vinci Xi a partir del maig

  • Actualment hi ha 22 cirurgians en aquest hospital que compten amb el certificat per utilitzar-los

VilaWeb
ACN
18.03.2019 - 12:29
Actualització: 18.03.2019 - 20:13

L’Hospital de la Vall d’Hebron posarà en marxa un programa de formació en cirurgia robòtica per als metges residents, que podran practicar amb dos robots de cirurgia Da Vinci Xi d’última generació. La cirurgia robòtica permet fer incisions amb una mida molt menor, el que millora i escurça el període postoperatori. Per visualitzar-ho el doctor Juan Antonio Hueto ha mostrat com el robot pot cosir la pell d’un raïm que està dins una ampolla.

Aquests robots que complementaran la formació dels nous residents són ‘la tecnologia més moderna en aquest àmbit’, ha explicat Hueto. L’objectiu final és que els residents puguin rebre també el certificat de Vall d’Hebron. Actualment hi ha 22 cirurgians i onze infermeres que compten amb el certificat per utilitzar el Da Vinci.

La formació que s’oferirà a partir del maig als residents de l’últim examen MIR comprèn l’ús del simulador, una formació amb un robot especialment dissenyat i anar a quiròfan amb casos reals, ha explicat el doctor Ramon Vilallonga.

El sistema Da Vinci consta de tres components, la consola quirúrgica per controlar l’endoscopi amb imatges tridimencionals, el carro del pacient amb quatre braços i la torre de visió per processar la imatge. Amb el robot Da Vinci, el cirurgià no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa assegut a la consola des d’on maneja virtualment unes pinces amb una visió en tres dimensions amb un augment de fis a deu vegades, el que permet afinar la precisió.

El primer robot Da Vinci es va instal·lar a Vall d’Hebron el 2009 i la Fundació Cellex en va donar un altre el 2016. El 2018 se’n va instal·lar un altre amb fons públics. Vall d’Hebron utilitza la robòtica en cirurgia urològica, ginecològica, oncològica, patologies benignes, bariàtrica, colorectal, de cap i coll, cardíaca, general, pediàtrica i toràcica. Vall d’Hebron ha estat el primer centre públic a disposar de dos robots Da Vinci. El servei de cirurgia toràcica ha estat el primer de Catalunya a emprar el robot Da Vinci d’última generació per tractar el càncer de pulmó i el servei d’urologia el primer en utilitzar-lo per fer una determinada intervenció relacionada amb l’extracció de la bufeta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any