‘Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí’. El president de la Generalitat Josep Tarradellas pronunciava aquesta frase històrica el 23 d’octubre de 1977. Però què hi ha darrere del seu retorn de l’exili? El programa Sense Ficció de TV3 descobreix aquesta nit a les 21.55 la història mai explicada del grup de persones que va treballar, des de l’ombra, per a fer possible el restabliment de la Generalitat i el retorn de Tarradellas.

El documentari aporta informació que no havia vist la llum fins ara. Per una banda, explica que els contactes amb Tarradellas van començar molt abans del que se sabia (el 1976), gràcies a Manuel Milián Mestre, periodista i assessor de Manuel Fraga. D’altra banda, treu a la llum una sèrie d’entrevistes inèdites que es van fer entre els anys 1986 i 1988.

‘Els homes del silenci’ compta amb els testimonis de membres del gabinet d’Adolfo Suárez, els ministres Rodolfo Martín Villa i José Manuel Otero Novas, d’alts càrrecs del seu govern, com Federico Mayor Zaragoza i Salvador Sánchez-Terán, i dels periodistes Fernando Ónega i Miguel Ángel Aguilar.

També hi participen Narcís Serra, Miquel Roca, Josep Maria Bricall, Ramon Espasa, Josep Tarradellas (fill de Tarradellas), els periodistes Albert Arbós, Manuel Milián Mestre, Màrius Carol, Ricardo Fernández Deu i Valentín Villagrasa, que el van conèixer a l’exili de Saint-Martin-le-Beau, i el director de cinema Pere Portabella, responsable de la cerimònia d’arribada de Josep Tarradellas a Barcelona. Podeu veure l’avançament ací.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]