Els Pompièrs d’Aran cessen fins demà al matí amb la sortida del sol les tasques d’extinció del foc d’Arties, a la Vall d’Aran, que ha cremat fins ara cent hectàrees de pastures. El foc està situat en una zona on no fa perillar cap nucli habitat. Aquesta circumstància, sumada a la dificultat que presenta el terreny per la forta pendent, per la foscor de la nit i per les baixes temperatures que es registren a la zona, fan recomanable que els efectius del cos d’extinció d’incendis sobre el terreny deixin la feina fins demà a primera hora.

Al llarg del dia hi han actuat tretze dotacions terrestres i una d’aèria. El foc encara està actiu, tot i que la situació no es considera fora de control. Durant la nit, els comandaments dels Bombers que gestionen les tasques d’extinció de l’incendi es quedaran a Vielha, per monitoritzar el foc i per fer el traspàs d’informació oportú a l’equip del matí.

Les flames van començar el diumenge al vespre. Al llarg del dia, el Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers ha treballat amb l’estratègia de confinar el foc al fons del barranc de Salider, amb l’objectiu de deixar-lo cremar de forma controlada per eliminar el matollar. El foc està flanquejat per una crema prescrita dels GRAF el 2017 al flanc dret i l’incendi de Vielha del mateix any al potencial del flanc esquerre. El flanc dret és el que continua més actiu, després que hagi saltat a aquesta crema prescrita i que hi hagi hagut nous focus per rodolament. Se’n diu així dels focus que s’inicien pel fet que, a causa de la forta pendent del terreny, un tronc d’un arbre incendiat rodola terreny avall i provoca nous punts de flames.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb