Els barons del PSOE intenten de dinamitar la negociació amb ERC

  • Guerra advoca per un acord dels socialistes amb PP i Ciutadans, la via preferida per altres socialistes il·lustres amb opinió de pes en l'entorn del partit, com Javier Lamban o Emiliano García-Page

VilaWeb
Redacció
11.12.2019 - 18:18
Actualització: 11.12.2019 - 18:32

Els barons del PSOE s’estan mobilitzant per a evitar un acord entre el partit i ERC i han passat a l’ofensiva amb un degoteig constant de declaracions als mitjans amb les que posen pressió a Pedro Sánchez. En les últimes hores estan apareixent els pesos pesants de la vella guàrdia com Javier Lamban, Emiliano García-PageAlfonso Guerra, que ha tornat a destacar per la seva bel·ligerància cap als independentistes. L’-ex-vice-president del govern espanyol va arribar a dir que un acord del PSOE amb ERC seria ‘com donar una granada explosiva a un nen’.

Guerra advoca per un acord dels socialistes amb PP i Ciutadans, la via preferida per altres socialistes il·lustres amb opinió de pes en l’entorn del partit. El president de l’Aragó, Javier Lambán, va dir que encara confiava en la reunió que Pedro Sánchez té pendent amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas: ‘A veure sin és possible trobar una sortida en aquest laberint diabòlic en el que estem ficats i quer faci innnecessàri el concurs d’un partit tant indestijable per mi, de cara a la givernabilitat d’Espanya, com és ERC’.

GarcíaPage, president de Castella la Manxa, que demana que la viabilitat d’Espanya no depengui de ‘desestabilitzadors’. Ahir, en canvi, va ser més dur en les formes i va dir que no volia ‘vaselina’ abans de Nadal, en al·lusió a les pretensions del PSOE i Podem d’aconseguir una investidura abans de les festes.

L’ex-president d’Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, també ha demanat que el PSOE no pacti amb ERC i ho ha fet llançant una amenaça: ‘Si es forma govern amb Podem i els independentistes me n’aniré del PSOE’.

El primer a intentar de torpedinar les negociacions va ser Josep Borrell, llavors encara ministre d’Afers Estrangers espanyol, ja que encara no havia pres possessió com a alt representant de la política exterior de la Unió Europea. Just abans que es fes la primera trobada, i en una entrevista a Onda Cero, va dir que era una ‘situació anòmala’ que la investidura de Sánchez depengués del president d’ERC, Oriol Junqueras, condemnat pel Suprem, i en va responsabilitzar el PP per no voler facilitar la investidura.

Un altre dels barons habituals, l’ex-president espanyol Felipe González no s’ha pronunciat sobre les negociacions amb ERC, però sí l’acord del PSOE amb Unides Podem, el qual li produex una ‘orfandat’ política. ‘El primer que cal fer és posar-se d’acord en el programa, amb les coses més elementals, però el primer que sapiguem és com es reparteixen els càrrecs’.

Guerra, Rodríguez IbarraGarcíaPage o Lambán són els mateixos barons que van posar el crit al cel quan el govern català i el govern de Sánchez van parlar de la possibilitat de crear la figura d’un relator per a intervenir amb el conflicte. Un dels més contundents ha estat Alfonso Guerra, que va apel·lar ‘a mantenir la dignitat d’una nació’ i es va preguntar si comparen Espanya amb Burkina Faso o el Iemen del Sud.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any