ACN Madrid.-Anticapitalistes, el sector de Podem més escorat a l’esquerra, ha fet públic aquest dilluns un comunicat on “dona suport al referèndum de l’1 d’octubre” i on fa una crida a “tota l’esquerra de l’Estat espanyol a organitzar la solidaritat amb els drets democràtics del poble català”. La seva posició difereix de la de la cúpula de Podem, que malgrat que entén que el referèndum és una “mobilització legítima” –en paraules de Palo Iglesias- manté l’aposta per un referèndum acordat, i no unilateral. Al seu comunicat, Anticapitalistes acusa el govern espanyol de ser “autoritari, corrupte” i estar “al servei dels grans poders econòmics” i assegura que negar el dret a decidir és “negar la democràcia”. “La celebració del referèndum desobedient a Catalunya contribuiria a accelerar el procés destituent a la resta de l’Estat espanyol, contribuint a aprofundir la democràcia i a debilitar el règim del 78”, conclou.

Al seu comunicat, Anticapitalistes crida “tota l’esquerra de l’Estat espanyol” a “organitzar la solidaritat amb els drets democràtics del poble català” i a “estendre ponts entre les classes populars de la resta de l’Estat i les catalanes davant la classe dominant”.Segons Anticapitalistes, la “posició visceralment antidemocràtica” del “bloc constitucional” només posa de manifest els “límits de la pròpia Constitució i la incapacitat d’aquest bloc d’organitzar l’estat mitjançant el consens”.En aquest sentit, aquest corrent assegura que el govern espanyol recorre “a mètodes cada vegada més autoritaris” i defensen la posició dels partits independentistes, perquè “les lleis no estan per sobre la democràcia”.“Defensar el dret a decidir és defensar un dret democràtic fonamental. És obvi que tenim diferències profundes amb les forces que dirigeixen el procés independentista català i que defensen i apliquen polítiques neoliberals contra el poble català que diuen defensar”, però “el referèndum és una demanda majoritària a Catalunya i compta amb un ampli suport de sectors no independentistes”, afirma el comunicat. Segons aquest corrent de Podem, negar el dret a decidir és “negar la democràcia” i obre el camí a “posicions perilloses, on ‘votar i decidir’ es converteix en una cessió de les classes dominants i deixa de ser un dret del poble”.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb