Eleccions 14-F

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Les eleccions del 14 de febrer han estat convocades una volta esgotat el termini per a investir un candidat al parlament, que ha quedat dissolt. El decret de convocatòria ja s’ha publicat al DOGC i els comicis es faran enmig de la pandèmia. El govern destinarà 20,6 milions d’euros al 14-F, un 64% més que fa tres anys, amb l’objectiu de garantir la seguretat sanitària als col·legis. Aquesta quantitat inclou despeses habituals, però s’hi suma la compra de gels hidroalcohòlics i màscares, i la contractació de serveis de desinfecció.

Franges horàries i dues cues per votar

El govern designarà un responsable sanitari per a cada un dels col·legis electorals. A més, s’ha recomanat als votants d’assistir als col·legis electorals per franges horàries. La primera serà de 9.00 a 12.00 per a les persones de risc; la segona, de 12.00 a 19.00 per a les persones sense risc; i una darrera per als contagiats i contactes estrets que s’allargarà fins al tancament dels col·legis, a les 20.00.

De moment, el consell del PROCICAT ha aprovat un document sobre les eleccions que preveu que els locals electorals siguin prioritàriament espais com ara pavellons, en compte d’escoles. El pla també preveu un mínim de dues cues per a votar, una d’específica per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta de votants. Així mateix, en aquests punts de votació hi haurà una ventilació constant.

El Departament de Salut estudia la viabilitat que els membres de les meses electorals es facin una prova d’antígens o de vaccinar-los, una petició que ha arribat al govern des de la taula de partits. A més, el govern demanarà a la Junta Electoral espanyola que la possibilitat d’excloure els majoris de 65 anys del sorteig per formar part de les meses electorals i que agilitzi els tràmits per la votació del vot exterior.

Vot per correu

Es fomentarà i es facilitarà el vot per correu per garantir el dret de vot de tothom. La Junta Electoral espanyola (JEC) ja ha autoritzat que qualsevol ciutadà pugui demanar el vot telemàtic per a les eleccions del 14-F i emetre’l sense sortir de casa. A més, es rebrà una tramesa única a casa amb totes les butlletes de vot.

Des del dimarts 29 de desembre fins al 4 de febrer els ciutadans ja poden demanar el vot per correu per a les eleccions del 14-F. Les persones que optin per aquesta opció obtindran una inscripció al cens electoral català, la qual els permetrà votar en aquests pròxims comicis. Les sol·licituds es poden fer de forma telemàtica, o bé presencialment en qualsevol oficina de Correus. En el primer dels casos, la persona interessada haurà d’acreditar-se mitjançant una firma electrònica, el DNI electrònic i els certificats IDCAT i T-CAT.

Pel que fa a la sol·licitud presencial a les oficines, s’haurà de fer ensenyant el DNI, el passaport o bé el carnet de conduir. Per tal d’agilitzar el procés, Correus oferirà l’opció de demanar cita a través de la seva aplicació virtual i la pàgina web de l’entitat. Un cop recopilades les peticions, les delegacions provincials corresponents de l’Oficina del Cens Electoral enviaran als sol·licitants –entre el 25 de gener i el 7 de febrer– la documentació necessària per poder exercir el seu vot.

Seran els treballadors de Correus que els facilitaran la documentació per votar i custodiaran els vots. Es garantirà que tothom –no tan sols qui estigui confinat– pugui votar sense sortir de casa, amb l’objectiu que als col·legis hi hagi la mínima interacció social possible. S’ha optat per aquesta via perquè al parlament no hi ha la majoria per a aprovar el vot electrònic. Ciutadans i PSC no el volen.

Butlletes imprimibles a casa

En cas que s’opti per votar de manera presencial, s’haurà d’anar al col·legi electoral amb el vot preparat. La JEC ha autoritzat l’homologació de butlletes i sobres electorals descarregables d’internet i imprimibles per a les eleccions del 14-F. És una mesura adreçada als residents a l’estat espanyol, que permetrà de dur el vot de casa i disminuir el risc de contagi. D’aquesta manera s’evita haver de tocar butlletes al col·legi electoral i alhora s’agilita el mecanisme de vot per correu.

La JEC també ha autoritzat que els votants amb discapacitat visual puguin rebre les butlletes electorals en braille a casa si ho demanen. La sol·licitud s’haurà de fer al telèfon 012. Tradicionalment, les butlletes en braille s’enviaven als ajuntaments que, al seu torn, les feien arribar a les meses electorals corresponents. La novetat d’aquestes eleccions, per tant, és que aquests electors podran rebre les butlletes directament a casa.

Descartada la possibilitat d’allargar la votació

El Síndic de Greuges va proposar d’impulsar d’urgència una llei electoral parcial al parlament per poder votar a les eleccions en dos dies consecutius, però finalment els partits van acordar de no allargar la jornada electoral. La llei electoral catalana n’ha estat el principal escull, ja que continua essent la gran assignatura pendent al parlament després d’uns quants intents fracassats. De fet, Catalunya és l’única comunitat autònoma sense llei electoral pròpia i es regeix pel sistema fixat per l’estatut del 1979, que havia de ser provisional, i per la LOREG, del 1985. Segons l’estatut del 2006, la llei electoral s’ha d’aprovar per majoria de dos terços de la cambra i això ha dificultat que reeixís. De tots els intents fracassats, el del 2015 quan es va anar més enllà.

S’ajornaran les eleccions al parlament?

La possibilitat d’ajornar les eleccions en cas d’un empitjorament de la pandèmia no és pas remota, però s’intentarà d’evitar si és possible. El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va explicar que les eleccions només s’ajornarien si hi havia una “activitat social molt restringida o un confinament total”.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.