L’impacte del ‘Bartogate’ i la incògnita dels 22.000 vots per correu: les claus de les eleccions decisives del Barça

  • Joan Laporta serà el vencedor de les eleccions si no hi ha cap sorpresa d'última hora · Víctor Font i Toni Freixa aspiren a derrotar-lo

VilaWeb
Roger Graells Font
06.03.2021 - 20:00
Actualització: 06.03.2021 - 20:09

Els socis del FC Barcelona decideixen diumenge qui governarà el club els anys vinents. Joan Laporta és el gran favorit, i Víctor Font i Toni Freixa aspiren a disputar-li una victòria que ara per ara sembla clara. Font i Freixa, amb estils completament diferents, no llencen la tovallola i esperen donar la campanada i derrotar Laporta, que ha apel·lat a la seva etapa exitosa com a president per reconstruir el Barça. A l’últim debat, divendres a TV3, Laporta va aconseguir de mantenir el cartell de favorit, tot enfrontant-se a les crítiques ferotges de Freixa per actuacions polèmiques durant el seu mandat i responent amb vehemència al cos a cos contra Font, mostrant una cara més desinhibida que durant una campanya en què ha optat per un perfil més institucional i de to baix.

El pròxim president haurà d’afrontar una realitat econòmica magra amb un deute desbocat –més de mil milions d’euros–, haurà de resoldre una crisi esportiva i institucional que ha minat la competitivitat i el prestigi del Barça els últims anys, tindrà el repte de culminar l’Espai Barça –inclosa la reforma del Camp Nou i la construcció del nou Palau Blaugrana– i també mirarà de retenir Leo Messi. En l’àmbit institucional, el nou president probablement haurà de prendre decisions dràstiques en relació amb la investigació del ‘Bartogate’ –terme més adequat que ‘Barçagate’– i les possibles responsabilitats penals de l’ex-president Josep Maria Bartomeu i l’antiga cúpula directiva del club.

Durant la llarga pre-campanya i els set dies de campanya d’aquesta setmana no s’han fet sondatges. Tan sols hi ha hagut una enquesta de Mundo Deportivo publicada a final de gener. El termòmetre més clar de l’opinió dels socis ha estat la presentació de les signatures per passar el tall de les pre-candidatures. Laporta en va registrar 10.272 (9.625 de vàlides), Font 4.713 (4.431 de vàlides) i Freixa 2.822 (2.634 de vàlides), però d’això ja fa un mes i mig. TV3 farà públic un sondatge a peu d’urna poc abans de les 21.00, quan s’acabarà la jornada electoral i començarà l’escrutini. La gestora ha decidit que no donarà el resultat dels vots presencials i per correu per separat, sinó tot junt. A la nit es proclamarà el guanyador i dilluns el nou president podrà prendre possessió del càrrec.

Les eleccions arriben un mes i mig després del dia en què eren convocades, el 24 de gener. La comissió gestora, amb Carles Tusquets al capdavant, va decidir d’ajornar-les amb l’argument que les dades sanitàries d’aquell moment no recomanaven una mobilització en massa de socis i que hi havia vigent el confinament municipal. Ara hi ha un confinament comarcal, però els socis han pogut demanar de votar per correu prèviament gràcies a un decret de la Generalitat de Catalunya que ha modificat el règim jurídic de les entitats esportives. El mateix decret inclou el vot electrònic, però tan sols per a processos electorals que no hagin començat.

Els tres candidats, dimecres passat a la llotja del Camp Nou.

Participació alta en el vot per correu

Del total del cens (110.290 socis), un 20,7% van demanar de votar per correu. Són 22.811 socis que poden tenir un pes important, però no hi ha cap dada que indiqui a qui pot afavorir aquesta alta participació. Cal tenir en compte que van votar els dies previs als tres debats que han fet els candidats durant aquesta setmana de campanya. El Barça tampoc no ha informat encara de quants dels socis que van sol·licitar el vot per correu van exercir-lo.

El risc de desplaçar-se i de trencar el confinament comarcal i la por de contagiar-se de la covid-19 de ben segur que han estat factors clau perquè aquests socis s’hagin decantat pel vot anticipat, i pot especular-se que els socis residents fora de les ciutats on hi ha seus habilitades –Barcelona, Tarragona, Tortosa, Lleida, Girona i Andorra– i els d’edat més avançada –i per tant, majoritàriament més conservadors– hagin optat pel vot per correu. Cal recordar que la mitjana d’edat del soci blau-grana és de cinquanta-vuit anys i que bona part de la massa social és considerada grup de risc.

Diumenge, 87.479 socis podran votar presencialment entre les 9.00 i les 21.00 a les primeres eleccions descentralitzades de la història del club. Els socis que es desplacin de comarca infringiran el confinament vigent. El club ha posat a la seva disposició un document que acredita la condició de soci i la seu de votació que té assignada, però no empara cap desplaçament prohibit pel govern, que no ha fet cap excepció al certificat autoresponsable perquè són eleccions d’una entitat privada.

Infografia del FC Barcelona amb la informació electoral.

El ‘Bartogate’ irromp en campanya

Les eleccions a la presidència del Barça, anticipades a causa de la dimissió de Bartomeu després de l’èxit de la moció de censura –que no va arribar a votar-se–, arriben en un moment molt delicat en l’àmbit institucional. La detenció de Bartomeu i l’antiga cúpula aquesta setmana arran de la investigació dels Mossos d’Esquadra sobre el ‘Bartogate’ ha remogut les aigües. Sens dubte ha estat un cop dur per a la imatge i la reputació del club i caldrà veure com prossegueix la causa, si s’arriba a fer un judici i quin paper hi juga el FC Barcelona essent-ne part perjudicada, una de les decisions que probablement haurà de prendre el nou president.

La mala gestió esportiva i econòmica de Bartomeu ha enfonsat qualsevol opció de la seva junta directiva de continuar dirigint el club. L’impacte dels fets d’aquesta setmana pot ser més limitat que no pas en una situació en què hi hagués un candidat ungit pel president sortint. Tanmateix, de ben segur que la constatació que s’ha malbaratat patrimoni del club amb la contractació de l’empresa I3 Ventures per difamar persones de l’entorn del club a les xarxes socials i el presumpte desviament de fons del club ha indignat encara més una massa social que pot optar per un gir de cent vuitanta graus al govern del club.

Laporta s’ha mostrat prudent i ha declarat que caldrà escatir responsabilitats; Freixa ha defensat la presumpció d’innocència de Bartomeu i s’ha desmarcat del seu mandat, i Font ho ha aprofitat per continuar bastint el seu discurs renovador del club. L’única cosa clara és que el nou president tindrà les mans lliures per a prendre les decisions que calguin respecte d’aquest cas, a més dels reptes imminents a l’àrea econòmica i la reconstrucció esportiva.

Més informació: entrevistes als tres candidats

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any