El virus infecta el diàleg

  • La taula entre els governs català i espanyol no té data de represa i creix la tensió entre els dos executius per la crisi del coronavirus *** La Generalitat Valenciana concentra tots els recursos socials públics i privats *** El GOB proposa una transició socioecològica per a fer front a la crisi

VilaWeb
Pere Martí
20.03.2020 - 19:00
Actualització: 20.03.2020 - 19:51

TEMA DEL DIA
Virtual. Aquesta setmana s’havia de fer a Barcelona la segona reunió de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. Però divendres passat, en una conversa telefònica, els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez van decidir finalment de suspendre la reunió de mutu acord. La Generalitat va fer un últim intent de salvar el diàleg proposant que la reunió es fes de forma telemàtica, però la Moncloa ho va descartar, tot i que aquests darrers dies Pedro Sánchez n’ha fet moltes, com per exemple la reunió amb tots els presidents autonòmics de diumenge passat. Dos dies després d’haver rebutjat la de Barcelona. Si el diàleg fos tan important per a la Moncloa, ja s’hauria fet una reunió virtual, com proposava la Generalitat. Sánchez prefereix de reunir-se virtualment amb tots els presidents autonòmics, per reforçar la imatge del cafè per a tothom, que no mantenir la taula de diàleg bilateral amb Catalunya.

L’altre motiu per a desconvocar la reunió era que el fet de fer-la virtual obria la porta que hi participessin el president Carles Puigdemont i el vice-president Oriol Junqueras, cosa que la Moncloa no pensa acceptar. La reunió havia de servir perquè el govern espanyol presentés la seva proposta per a resoldre el conflicte polític català, la seva alternativa a l’autodeterminació i l’amnistia que defensa la part catalana. Sánchez es va estalviar de presentar-la, suposant que la tingués, perquè cap dels membres de la part catalana no ha rebut cap document aquesta setmana. Tot i que els dos governs continuen en actiu –malgrat el positiu en coronavirus del president Torra, confinat a la casa dels Canonges–, no hi ha hagut cap conversa ni cap intercanvi de documentació entre les dues parts. Les poques converses que hi ha hagut entre els dos governs han estat relacionades amb el coronavirus, i han estat entre ministres i consellers, especialment en l’àmbit sanitari. Per a tots dos governs, ara la prioritat és aquesta.

La crisi del coronavirus ha posat més tensió entre els dos governs, perquè tot i el segrest de competències, el govern de Catalunya prioritza les solucions sanitàries i el d’Espanya les polítiques. La veu del president Torra, demanant de confinar Catalunya, trenca el pacte de silenci entre els grans partits espanyols i incomoda el govern de Pedro Sánchez, perquè la Generalitat és l’única institució que proposa alternatives sanitàries al desgavell actual. La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha acusat el president català de ‘deslleial’, assumint el to castrense que desprèn el missatge del govern espanyol, cada dia més nerviós per la incapacitat de controlar la pandèmia. Les mesures d’aïllament que demana el president Torra tenen el suport de la comunitat sanitària catalana i l’han aplicat a altres països europeus, però són vistes com una traïció pel govern espanyol. Qui polititza la crisi és qui prioritza la disciplina, el ‘tots som soldats’, com ha dit avui el cap de l’estat major, el català Miguel Ángel Villaroya, no pas qui proposa solucions sanitàries per a millorar la lluita contra la pandèmia. Però el govern espanyol se sent més còmode entre militars que no amb especialistes sanitaris.

Mentre duri la crisi del coronavirus no es reprendrà el diàleg, que s’ha quedat sense calendari. Si la tensió entre el govern espanyol i català augmenta, les possibilitats d’una nova convocatòria s’aniran reduint. El govern espanyol que gestiona la crisi del coronavirus a cop de centralisme no és aquell que s’asseia a la taula de diàleg disfressat de federalista dialogant. Segurament, l’autèntic és el primer. Sánchez ja ha deixat els pressupostos del 2020 per impossibles i treballa amb els del 2021, amb una oferta de Ciutadans per a votar-los amb l’excusa de l’emergència nacional. L’Espanya que sortirà de la crisi del coronavirus serà més centralista, més jacobina i més castrense que la que hi va entrar. I això és una mala notícia per al diàleg, els partidaris del qual aquests dies han desaparegut misteriosament, deixant sol el govern de la Generalitat i acatant disciplinadament la retallada unilateral de competències per part del govern espanyol. Potser també estan confinats.

MÉS QÜESTIONS
La Generalitat Valenciana concentra tots els recursos socials públics i privats. La pandèmia del coronavirus 2019 continua creixent i el Consell ha decidit d’adoptar mesures dràstiques per a millorar l’eficàcia a l’hora de fer-hi front. Concretament, ha aprovat una resolució que acorda mesures extraordinàries de gestió de serveis socials amb l’objectiu de posar a disposició de la Generalitat els mitjans i recursos socials i sociosanitaris d’altres administracions públiques i entitats privades, en funció de les necessitats que vagin sorgint amb motiu de l’expansió del virus de la Covid-19. La resolució té en compte que els serveis socials han d’atendre una població considerada d’alt risc en cas de contagi del coronavirus, la qual cosa fa indispensable mobilitzar recursos materials i humans per a prevenir i combatre la malaltia, i protegir les persones més vulnerables. Amb aquesta resolució, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives podrà disposar dels mitjans i recursos dels serveis socials i sociosanitaris i del personal que depèn d’aquests serveis, i també podran adoptar-se mesures de mobilitat geogràfica a tot el País Valencià. El ple del Consell també ha aprovat una campanya informativa, dotada amb 300.000 euros, per a fer accions d’informació i difusió que garanteixin que la ciutadania està informada de les situacions de risc, a més de les mesures de prevenció que s’han de prendre per a evitar que el virus es continuï estenent.

Ford i els sindicats pacten un ERTO amb el 80% del sou. Després de dies d’incertesa per l’anunci de Ford d’aturar les plantes a Europa, la direcció de la companyia Ford Almussafes i els sindicats UGT i CCOO han arribat a un acord per a un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que s’ha de fer per raons de força major i que afectarà pràcticament tota la plantilla de la factoria valenciana. Les dues parts han acordat de mantenir les mateixes condicions que ja s’han aplicat als ERTO pactats amb UGT durant el 2019. Concretament, la companyia cobrirà fins al 80% del salari real garantit, inclosos els complements salarials, i el 100% de les vacances, pagues extres, gratificacions especials i antiguitat. A més, l’empresa s’encarregarà de tramitar els expedients i avançarà les quantitats aproximades que hagi de percebre cada treballador per l’administració. També s’ha acordat de crear una comissió de seguiment entre sindicats i la direcció de relacions laborals de Ford Almussafes per a seguir la crisi del coronavirus, i s’ha acordat d’ajornar les converses sobre l’ERO extintiu que la direcció havia proposat, abans de l’estat d’alarma, per a 410 treballadors de la planta.

El GOB proposa una transició socioecològica per a fer front a la crisi. El GOB ha proposat una transició socioecològica per a fer front a una situació de crisi, que ha qualificat de multidimensional, provocada pel coronavirus 2019. La tesi de la principal entitat ecologista de les Illes és que la situació actual aboca a una crisi de model que es preveu dura, perquè ha arribat de cop i perquè afecta de manera dràstica l’activitat econòmica principal de les Illes, el turisme. Per això, ha advertit que seria difícil remuntar aquesta situació i ha demanat ‘no ser curts de mires i associar la recuperació a la recuperació del sector turístic’. L’entitat s’ha mostrat escandalitzada perquè la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha anunciat inversions en promoció turística per a tornar a situar Mallorca com una destinació turística en el mercat global. El GOB també ha lamentat que el sector de la construcció continuï culminant la destrucció del territori d’un model que ha fet fallida. Atesa aquesta situació, l’entitat defensa un canvi dràstic de la política econòmica i social basat a posar la vida al centre de totes les coses i la ‘resiliència’, seguint els postulats proposats per l’economia feminista i ecològica. L’entitat ha anunciat la voluntat de ser un agent social actiu en aquesta transició socioecològica.

El govern andorrà demana als temporers que accelerin el retorn a casa. El govern andorrà ha començat una nova iniciativa per a ajudar els temporers aïllats a Andorra per la situació de la Covid-19 i facilitar-los el retorn als seus països. A la web del govern s’ha habilitat un espai on els afectats poden deixar les seves dades, la situació i el contacte perquè l’executiu els estudiï. També s’ha habilitat un xat de Facebook. La voluntat és que aquestes persones puguin tornar als seus països d’origen com més aviat millor. El ministre portaveu, Eric Jover, ha demanat als treballadors temporers que, a més de seguir les recomanacions pròpies de la convivència associades al coronavirus, activin el retorn al seu país tan aviat com els sigui possible. El govern diu que vistes les dificultats creixents en mobilitat internacional, si efectuen el retorn aviat, ho podran fer sense dificultats afegides. Actualment, es calcula que hi ha uns dos-cents sud-americans que no poden tornar als seus països per la interrupció dels vols internacionals.

LA XIFRA
86.035 persones ja s’han recuperat del coronavirus 2019 arreu del món, segons dades del departament de Salut de la Universitat Johns Hopkins.

TAL DIA COM AVUI
El 20 de març de 1925, la dictadura de Primo de Rivera dissolgué la Mancomunitat de Catalunya, creada el 1914, la primera institució administrativa per a tot Catalunya des de 1714, que aplegava les quatre diputacions catalanes i que exercia les competències que els eren pròpies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any