El vi negre de trepat reinterpreta la Conca de Barberà

  • Una nova generació de viticultors i enòlegs impulsa amb força aquest territori vinícola, el rejoveneix i el reinterpreta amb la varietat trepat, que avui ofereix uns vins negres de qualitat, fins i elegants

VilaWeb
Vinya a la Conca de Barberà.
Montserrat Serra
15.05.2021 - 21:50
Actualització: 16.05.2021 - 10:20

El trepat és una varietat de raïm que es cultiva pràcticament només a la Conca de Barberà, en cap altre lloc del món. Una varietat negra, de poca graduació, que dóna uns vins fins i elegants. Tradicionalment, aquest raïm s’ha destinat a l’elaboració de vins rosats i durant dècades era l’única varietat negra permesa per a elaborar cava rosat. Tot i ser un territori vinícola antic, no va ser fins el  2004, encara no fa vint anys, que el celler Carles Andreu va elaborar i comercialitzar per primera vegada un vi negre de trepat. El resultat va convèncer tothom i va marcar una nova etapa a la DO Conca de Barberà. Avui, quinze cellers dels vint-i-tres de la Conca ofereixen el seu negre de trepat, un vi especiat i amb record de fruita vermella, poc estructurat, amb poc grau i bona acidesa.

La Conca de Barberà, territori vinícola del qual no fa pas gaire vam tastar alguns vins de l’anyada 2020, torna a centrar el nostre interès. Però mentre aquell tast va ser virtual, aquesta setmana, una nodrida representació de cellers de la Conca de Barberà va desembarcar amb els seus vins a Barcelona i va oferir un dinar amb tast a la premsa especialitzada.

Amb mesures sanitàries estrictes, vam compartir taula amb un jove enòleg, Jaume Pujol (Fontarella, 1975), nascut a tocar de Mollerussa, format al Priorat i que des del 2014, de la mà de l’enòleg Ricard Rofes, treballa a la Conca de Barberà elaborant, entre més, el vi negre de trepat la Font Voltada d’Abadia de Poblet, celler propietat del grup Codorniu.

Volem destacar Jaume Pujol perquè va ser amb el seu relat i les seves vivències que vam endinsar-nos en la vitalitat la Conca de Barberà en aquell dinar. I de tots els vins que vam tastar, ens hem fixat en els quatre vins negres de trepat 100%, que mostren també la versatilitat d’aquesta varietat.

Perquè, com es va explicar durant l’acte, el trepat i els vins elaborats amb aquesta varietat autòctona són una de les grans apostes de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. La producció de vins amb aquest raïm com a matèria primera ha passat dels 42.300 litres (56.400 ampolles de 0,75cl) als 151.521 (una mica més de 200.000 ampolles). Com diuen els cellers de la Conca, el trepat viu un moment dolç gràcies a la preferència dels consumidors per vins àgils, amables i fàcils de beure, sense renunciar a elaboracions que persegueixen la complexitat i la guarda. Avui, la producció de negres s’ha multiplicat exponencialment respecte als tradicionals rosats de trepat, arriba als 84.000 litres i els supera àmpliament en quota d’elaboració.

El raïm de trepat.

Un vi de monestir

Però com dèiem, la Conca de Barberà és un territori antic i té un patrimoni vitícola també prodigiós. Un bon exemple és el vi que elabora Jaume Pujol, la Font Voltada, que neix d’una vinya vella del mateix nom plantada el 1915 i situada dins el monestir de Poblet. Per això es diu que és un vi de monestir i s’elabora d’una manera no invasiva: la fermentació es fa amb el raïm sencer (gra sencer i rapa), amb llevats autòctons i treball manual. Fermenta en tines de ciment. La vinya de la Font Voltada té una extensió de dues hectàrees plantada a l’antiga, que vol dir que ceps de trepat es troben barrejats amb ceps de macabeu i de parellada. De cada cep de trepat s’obté de mitjana un quilo de raïm, se’n fan uns 1.200 litres de trepat i en surten unes 1.500 ampolles. A la botiga cada ampolla té un preu aproximat de 40 euros.

Jaume Pujol va estudiar primer per sommelier i va passar per restaurants tan destacats com Ca la Irene, a Arties, i el Celler de l’Aspic de Falset. Però després va estudiar enologia a l’Escola d’Enologia de Falset i la seva experiència vinícola va començar al Priorat. Explica que va aprendre a treballar la fermentació del raïm amb rapa a la Côtes du Rhône, amb Alain Graillot.

El trepat és una varietat que dóna poc grau alcohòlic. Tanmateix, la Font Voltada arriba gairebé als 13 graus. “La raó és que collim força tard i també hi ajuda el fet que el rendiment per cep és molt baix”, ens explica Pujol.

El negre de trepat clàssic

El segon vi negre de trepat que vam tastar durant el dinar (en què se’n van tastar molts d’altres) va ser el Carles Andreu Trepat 2018. Aquest és el negre de trepat que es considera clàssic, perquè fou el primer que es va comercialitzar i també pel procés d’elaboració que té: madura en barriques de roure francès de primer any, de 225 litres de capacitat, durant sis mesos. El raïm prové de tres finques diferents. Precisament, el jove Bernat Andreu, fill de Carles Andreu, és el president de la DO Conca de Barberà.

L’enòleg Jaume Pujol.

El Viver de Celleristes

Un altre vi negre de trepat 100% que es va tastar és el Mas de la Pansa Trepat 2017, del celler del mateix nom, obra de la jove Imma Soler. Un vi fermentat en tines d’acer inoxidable i amb sis mesos de barrica amb poc torrat, per aconseguir estructura, però que no marqui gaire la fusta, per després passar a guardar el vi en ampolla. El seu és un projecte vinícola que es troba associat al Viver de Celleristes, una altra de les claus per a entendre el rejoveniment de la DO Conca de Barberà.

Els vins de Mas de la Pansa van veure la primera anyada el 2016 en el si del Viver de Celleristes, un projecte que va néixer el 2007: dins l’antiga seu de la Societat Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, fundada l’any 1894 i que té l’honor de ser la primera que es va constituir a Catalunya i a l’estat espanyol, després de molts anys en desús s’hi va instal·lar el Viver d’Empreses Vinícoles, una iniciativa pionera impulsada conjuntament per  l’Ajuntament de Barberà de la Conca, la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, el Consell Comarcal i la DO Conca de Barberà. La intenció: que persones emprenedores que vulguin desenvolupar un projecte empresarial dins el sector vitivinícola d’una manera singular i minimitzant els riscs inicials que implica la creació d’una empresa d’aquestes característiques, puguin fer-ho durant els primers deu anys en aquest espai compartit. La voluntat de dinamitzar el sector va fer el seu efecte i ja són diversos els cellers impulsats per joves que han sortit del Viver.

Josep Forasté Trepat 2020

Josep Forasté Trepat 2020 és l’últim vi negre d’aquesta varietat que vam tastar, i que prové de dues vinyes, una de seixanta anys i una de noranta. Un vi que expressa la tipicitat del trepat: el pebre i la fruita vermella. Una part del raïm ha fermentat en fusta i una altra en dipòsits d’ou de ciment. El resultat és un vi franc i net, aubirat, que en diuen a la Conca de Barberà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any