Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reconeix als ajuntaments el dret a rebre les subvencions que la Generalitat va deixar d’atorgar per les escoles bressol a partir de l’any 2012. Una trentena de municipis van denunciar aquesta manca de finançament per part del Departament d’Ensenyament durant els cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015 i ara la justícia els ha donat la raó.

El TSJC reconeix als ajuntaments el dret a rebre 1.300 euros per alumne en relació a aquells cursos, la mateixa xifra que s’havia pactat pel curs anterior al fre en les subvencions. La sentència se suma a les que ja han rebut en el mateix sentit els ajuntaments d’Esplugues de Llobregat, Cornellà i l’Hospitalet.

La reclamació la va impulsar el Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya amb l’objectiu de defensar els recursos compromesos pel Govern i evitar que es derivés aquesta responsabilitat financera cap a les Diputacions. En aquest sentit, la sentència del TSJC recorda que la llei preveu que sigui la Generalitat qui hagi de garantir el finançament dels centres educatius d’infants de 0 a 3 anys, malgrat es tracti de centres de titularitat municipal.

Dels 36 ajuntaments demandants, sis van actuar de manera individual i alguns ja havien rebut sentència en aquesta mateixa línia. És el cas d’Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat o l’Hospitalet, que segons el TSJC haurien de rebre al voltant d’un milió d’euros cadascú, a compte de les subvencions dels anys 2012, 2013 i 2014. La nova sentència dona ara la raó a la trentena de municipis restants, molts d’ells també de l’entorn metropolità. Aquests municipis representen prop de dos milions d’habitants. Entre ells no hi és la capital, Barcelona, que ara estudia com sumar-se a aquestes denúncies. L’ajuntament calcula que podria reclamar uns 40 milions d’euros.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb