El Tribunal Suprem italià ha confirmat que l’activista Carola Rackete, ex-capitana del vaixell de salvament humanitari Sea Watch 3, no hauria d’haver estat detinguda el juny per la policia italiana, en aquell moment sota les ordres de l’ex-ministre d’Interior ultra Matteo Salvini. La fiscalia d’Agrigento havia interposat un recurs al Suprem italià contra l’alliberament de Rackete.

‘Aquest és un veredicte important per a tots els activistes de salvament al mar’, ha celebrat l’activista. ‘Ningú hauria de ser perseguit per ajudar a gent que ho necessita. La directiva de la UE sobre “crims de solidaritat” necessita ser reformada’, ha afegit.

Rackete va ser arrestada el 29 de juny i alliberada el 2 de juliol després que decidís d’entrar al port de Lampedusa amb el vaixell de salvament Sea Watch 3 sense l’autorització de les autoritats italianes. A bord hi havia una quarantena de migrants que intentaven arribar a Europa salvats al Mediterrani en condicions molt precàries.

La justícia va descartar l’acusació de resistència i violència contra un vaixell de guerra perquè Rackete va ‘complir un deure’, salvar vides al mar. El Sea Watch 3 va tenir una lleu topada amb una embarcació militar italiana al port de Lampedusa, fet pel qual la policia va detenir-la. La fiscalia d’Agrigento va interposar un recurs al Suprem italià contra l’alliberament de Rackete.

El setembre Rackete va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, juntament amb el director de l’ONG Pro Activa Open Arms, Òscar Camps.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb