El Tribunal d’Estrasburg fixa un precedent per als presos polítics condemnant Turquia per haver vulnerat drets polítics

  • El Tribunal Europeu dels Drets Humans constata que Turquia ha vulnerat diversos drets i ordena l'alliberament de Selahattin Demirtaş

VilaWeb
Redacció
20.11.2018 - 16:20
Actualització: 20.11.2018 - 22:40

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha condemnat Turquia per haver vulnerat un seguit de drets fonamentals i drets polítics del diputat i dirigent kurd Selahattin Demirtaş, copresident del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), que fa més de dos anys que roman empresonat en una presó turca. La sentència pot ser un precedent per al cas dels presos polítics catalans, que també han denunciat la vulneració dels seus drets polítics.

El TEDH ha sentenciat que Turquia havia vulnerat els drets de llibertat i de seguretat, que ha violat el dret de ser presentat ràpidament davant un jutge, el dret d’una revisió ràpida de la legalitat de la detenció, el dret d’eleccions lliures i la limitació restrictiva dels drets del dirigent kurd.

Selahattin Demirtaş va mantenir la seva acta de diputat a l’Assemblea Nacional de Turquia i es va presentar a les eleccions següents, però no va poder participar en l’activitat parlamentària. El TEDH considera que la presó preventiva ha constituït una ‘ingerència injustificada’ de la llibertat d’expressió i d’opinió dels electors i del seu dret de ser elegit i d’anar al parlament. És a dir, el TEDH sentencia, per unanimitat, que s’han vulnerat els seus drets polítics i els dels seus electors.

EL TEDH també considera que l’empresonament del dirigent kurd durant dues campanyes electorals crucials, les eleccions presidencials i la del referèndum de reforma constitucional turca, havien perseguit el propòsit ulterior predominant de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat de debat polític.

Demirtaş fou detingut el novembre del 2016, juntament amb Figen Yüksekdag, un altre líder de l’HDP, i acusat de col·laboració amb banda armada i propaganda a favor d’organització terrorista. El Tribunal d’Estrasburg va acceptar que la detenció fou d’acord amb ‘sospites raonables’, però que el prolongament del seu empresonament preventiu no té justificació. La fiscalia turca els acusava d’estar directament relacionats amb les milícies del PKK. El desembre de l’any passat va començar el judici oral acusat d’organització terrorista, pel qual el ministeri fiscal demanava 142 anys de presó. Tanmateix, la justícia turca no va deixar que es defensés presencialment i va començar el judici a Ankara amb Demirtas empresonat a Edirne, a set-cents quilòmetres de la capital turca. Ell va refusar de declarar per videoconferència.

‘Ostatge polític’
Per mitjà dels advocats, Demirtas ha enviat el missatge següent, segons que informa Bianet.org: ‘Amb aquesta decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans, la meva posició d’ostatge polític ha estat registrada legalment.’ No obstant això, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ja ha dit que les decisions d’Estrasburg no vinculen els tribunals turcs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any