ACN Barcelona.-Les escoles de la Bressola celebren aquest any 2016 els 40 anys d’activitat continuada a la Catalunya del Nord i el Tradicionàrius ha decidit sumar-se a la celebració programant el concert ‘Sem Nord, Fem Bressola!’ amb Marc Serrats ‘Xerramequ’, Raph Dumas, Carles Belda, Feliu Ventura, Xavier Sarrià, Titot, Anna Roig i Oriol Serna, que ha tingut lloc aquest divendres al CAT de Gràcia. En declaracions a l’ACN, la directora de la Bressola, Eva Bertrana, ha assenyalat que sempre que organitzen algun acte és per celebrar, però darrera, ha reconegut, “hi ha una reivindicació que és exigir el reconeixement de la llengua catalana a l’estat francès”. El concert ha estat produït per l’Associació Amics de la Bressola i Plural Produccions.

El director del Festival Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, ha manifestat, també en declaracions a l’ACN que, a més de programar concerts, volen “fer una fotografia del que passa al país dins l’àmbit de la música folk i d’arrel”. Fàbregas ha defensat en aquest cas que col·laboressin amb els amics de la Bressola celebrant els 40 anys, en els quals “han tirat endavant la seva lluita i la seva reivindicació” i per recordar “la gran feina que han estat fent”. Fàbregas ha assegurat que els músics que hi ha darrera fent l’espectacle ‘Sem Nord, Fem Bressola!’ han col·laborat amb el Tradicionàrius. En aquest sentit, ha dit que es pensava amb un repertori de música amb tonades i de cançons que es poden fer servir en l’àmbit de la Bressola i el terreny de l’educació, al temps que s’ha mostrat convençut que “aquesta relectura que es fa dels temes d’arrel i tradicionals amb un llenguatge actual del 2016 encaixa perfectament amb la filosofia del festival”. Betrana ha explicat que aquest concert va sorgir perquè hi ha un grup d’autors i músics catalans que sempre han col·laborat amb la Bressola i ha estat la forma per celebrar els 40 anys. “Vam començar amb set alumnes i en tenim un miler i podríem tenir-ne deu milers i no els tenim per manca de mitjans i no per manca de demanda que hi és”. Ha ressaltat que fan escoles catalanes en un territori en el qual la llengua no és reconeguda oficialment i per això, ha admès, aprofiten qualsevol ocasió per demanar que els poders públics es posin d’acord “per engegar una política lingüística que correspongui a les necessitats i demandes de la població”. Ha destacat que celebren “amb molta il·lusió i passió” aquest 40 anys, però “amb la decepció que podrien ser 5.000 o 10.000 alumnes”. Ha admès que hi ha sempre “aquesta petita frustració per no poder acceptar el mainatge que demana entrar”. “Més que per nosaltres, és pel país perquè perdem futurs locutors al no poder integrar tota la demanda que hi ha”. Actualment la Bressola inclou set escoles a la Catalunya del Nord. El següent concert a Girona El actes de celebració d’aquests 40 anys seguiran, entre d’altres, el pròxim divendres dia 22 a les vuit de la tarda amb un concert al Teatre Municipal de Girona amb Marc Serrats, Albert Vila, Xarli Oliver i els nens i nenes de la Bressola. Amics de la BressolaL’Associació d’Amics de la Bressola és una entitat amb més de 500 socis sensibles a la tasca que desenvolupa La Bressola, la xarxa d’escoles catalanes de la Catalunya Nord que neix l’any 1976 i que aquest curs compta amb més de 1.000 alumnes. Aquesta associació treballa per divulgar l’activitat de les escoles i obtenir “suports morals, materials i econòmics per a dotar-les de mitjans. Tots els recursos que aconsegueix l’Associació es destinen íntegrament a la Bressola”.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb