El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha reconegut la protecció laboral europea dels interins i ha oberta la porta a que es puguin crear places fixes o a donar indemnitzacions. Arran d’una pregunta prejudicial de diversos tribunals espanyols, el TJUE ha conclòs que els empleats interins estan emparats per la normativa europea laboral encara que hagin consentit lliurement la renovació consecutiva d’aquests tipus de contractes. És a dir, que es pot considerar abusiva.

Així, ha dictaminat que els tribunals espanyols han de trobar ‘mesures efectives’ per acabar amb l’ús abusiu de contractes d’interinitat en l’administració pública. Tot i això, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg deixa en mans dels tribunals espanyols decidir quines mesures s’han d’adoptar per compensar aquests treballadors. Així, ara hauran de ser els tribunals de l’estat espanyol els que diguin si, en els casos que tenen entre mans, s’han de fer fixes als interins que hagin acumulat renovacions, si s’han d’obrir processos selectius per donar places definitives o bé donar indemnitzacions equivalents a les d’acomiadaments improcedents.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb