El TC suspèn la partida del referèndum del pressupost de la Generalitat

  • El tribunal ha admès per unanimitat el recurs del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
04.04.2017 - 14:02
Actualització: 04.04.2017 - 18:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha admès per unanimitat el recurs del govern espanyol en contra de la disposició addicional 40 —anteriorment 31a— del pressupost de la Generalitat que contempla el referèndum. La decisió del TC comporta la suspensió immediata d’aquest apartat, però no pas de la totalitat dels comptes.

La suspensió es pot allargar un màxim de cinc mesos. Durant aquest termini, el tribunal s’haurà de pronunciar sobre si la partida és constitucional o no. En cas de no fer-ho, els magistrats hauran de decidir si aixequen la suspensió fins que hi hagi una sentència.

Les parts impugnades, i per tant suspeses, són dues: en primer lloc la partida de 5,8 milions que el pressupost preveu destinar al referèndum i que estant distribuïts en 5 milions a l’apartat de processos electorals i 800.000 euros a processos participatius. La segona és l’addicional 40 que, sota el títol ‘mesures en matèria d’organització i gestió el procés referendari’, engloba les dues esmenes explícites sobre el referèndum aprovades.

El TC també atendrà la petició del govern espanyol d’advertir personalment els membres del govern de les responsabilitats penals en què poden incórrer si no obeeixen la suspensió. En concret, l’executiu de Rajoy ha demanat que es notifiqui personalment el recurs al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als consellers, al secretari general del govern, al secretari general de la vice-presidència, a la interventora general, a la directora de contractació i al director general de pressupostos.

El recurs del govern espanyol s’aferra al fet que la constitució espanyola especifica que la convocatòria de referèndums és una competència exclusiva de l’estat espanyol. Concretament, el recurs es basa en els articles 149.1.32, 81 i 92.3.

Més informació:
La impugnació del pressupost no impedirà que es convoqui el referèndum

El TC identifica 6,2 milions d’euros destinats al pressupost
Malgrat que el recurs interposat pel govern espanyol no detallava xifres, el TC apunta que són crèdits per valor de 407.450 euros del pressupost del Departament de Governació destinats a l’organització, gestió i seguiment de processos electorals, als que se sumen 5.800.000 euros de partides de diversos departaments que segons el TC es refereixen a despeses vinculades a la celebració del referèndum.

El recurs del govern espanyol va dirigit contra tres partides pressupostàries específiques que són les que el TC ha suspès cautelarment aquest dimarts. Són la G0 01 D/227.004/132 sobre processos electorals i consultes populars, la DD 01 D/227.004/132 de processos electorals i consultes populars, i la DD 01 d/227.0015/132 sobre processos de participació ciutadans.

Són les tres partides suspeses pel TC, que apunta que estan identificades als articles 4 i 9 de la llei de pressupost i al programa 132 de resum de les despeses del pressupost. Segons els magistrats, aquestes partides es manifesten en crèdits d’aquest programa 132 per al Departament de Governació, dotat amb 407.450 euros, i respecte les despeses de Diversos Departaments, dotat amb 5.800.000 euros, en quant aquestes partides es refereixin a despeses vinculades a la celebració d’un referèndum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes