ACN Madrid.-El Ple del Tribunal Constitucional ha estimat parcialment i per unanimitat la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de Donostia en relació amb diversos articles de la Norma Foral 16/1989, de 5 de juliol, de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa urbana del Territori Històric de Gipuzkoa. El Tribunal considera que l’esmentat impost és contrari al principi de capacitat econòmica, previst en l’article 31.1 de la Constitució. La norma qüestionada estableix un impost sobre la plusvàlua dels terrenys de naturalesa urbana, que es reporta en el moment en què es produeix la venda del bé i que es calcula de forma objectiva a partir del seu valor cadastral i dels anys (entre un mínim d’un i un màxim de vint) durant els quals el propietari ha tingut el bé.

La sentència recorda la doctrina del Tribunal Constitucional reitera que “en cap cas podrà el legislador establir un tribut prenent en consideració actes o fets que no siguin exponents d’una riquesa real o potencial”. És a dir, no podrà crear impostos que afectin a “aquells supòsits en què la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui, no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia”. El TC insisteix a més que el principi de capacitat econòmica no només es predica del sistema tributari en el seu conjunt, sinó que ha d’estar present en cada impost concret. “No hi ha lloc en el nostre sistema per a tributs que no recaiguin sobre alguna font de capacitat econòmica”., ha sentenciat. La sentència analitza els preceptes qüestionats i conclou que estableixen una ficció d’increment de valor que, a més, impedeix al particular tota prova en contra. Això és així perquè l’augment del valor del sòl es determina mitjançant l’aplicació automàtica dels coeficients que preveu la norma al valor cadastral del sòl en el moment de la transmissió. Per tant, la mera titularitat d’un terreny durant un determinat període temporal produeix, en tot cas i de forma automàtica, un increment del seu valor.La fórmula prevista a la norma per calcular l’impost provoca que aquest s’hagi de pagar igualment en aquells supòsits en què el valor dels terrenys no s’ha incrementat, o fins i tot ha disminuït, una circumstància aquesta última no poc freqüent com a conseqüència de la crisi. La sentència considera que aquesta conseqüència “manca de tota justificació raonable en la mesura que, en imposar als subjectes passius de l’impost l’obligació de suportar la mateixa càrrega tributària que correspon a les situacions d’increments derivats del pas del temps, s’estan sotmetent a tributació situacions de fet inexpressives de capacitat econòmica, el que contradiu frontalment el principi de capacitat econòmica que la Constitució garanteix”.Correspon al legislador, a partir de la publicació de la sentència, dur a terme les modificacions o adaptacions del règim legal de l’impost que permetin no sotmetre a tributació les situacions d’inexistència d’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb