El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha anul·lat la condemna del Tribunal Suprem espanyol contra el raper César Strawberry perquè va vulnerar-se la seva llibertat d’expressió. La decisió del TC és una desautorització directa al ponent de la sentència del Suprem contra Strawberry, el jutge Manuel Marchena. Marchena va condemnar-lo a un any de presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes per uns piulets a Twitter.

El TC creu que Marchena no va ‘ponderar suficientment’ els drets fonamentals del cantant i dóna la raó al recurs d’empara que va presentar Strawberry contra la condemna del Suprem. Tanmateix, el TC diu que el judici del Suprem va tenir totes les garanties, cosa que el raper denunciava que no era així. El Suprem va decidir de condemnar-lo després que l’Audiència espanyola l’hagués absolt. El ponent de la sentència ha estat Juan Antonio Xiol i ha rebut onze vots favorables. Només el jutge Alfredo Montoya ha emès un vot particular contra l’anul·lació.

Aquest cas pot ser un precedent per a Valtònyc, que és pendent de la decisió del Tribunal de Luxemburg després que la justícia belga elevés una qüestió pre-judicial abans de decidir sobre l’euroordre. En el cas del raper mallorquí, el TC va confirmar la condemna que va imposar-li l’Audiència espanyola.

Strawberry ha agraït la feina als seus advocats, Isabel Elbal i Gonzalo Boye, el suport de la gent.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb