El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

ACN Barcelona.-Un informe d’Oxman Intermon destapa que el sou mitjà de les empreses de l’Ibex 35 es va reduir un 1,2% el 2018 mentre que entre les cúpula directives es va incrementar un 6%. Segons el document, a més, la bretxa salarial entre el sou més baix i el sou més alt ha augmentat fins a les 123 vegades davant les 112 de l’any anterior i quant al gènere, les dones que treballen en el selectiu espanyol guanyen un 15% menys de mitjana que els seus companys homes. Les empreses que més podrien contribuir a l’augment de la desigualtat, segons l’ONG, són Arcelor Mittal, IAG Iberia i Mapfre, davant d’Acerinox que presenta un balanç més positiu i més equilibrat. D’altra banda, l’informe ha identificat 805 filials de l’Ibex en paradisos fiscals.

Una altra de les conclusions és que els sectors financer, de la indústria i de la construcció són els que més destaquen per les seves enormes diferències salarials i per tenir més presència en paradisos fiscals. Per contra, les empreses del sector de béns de consum tecnològic tenen de promig un impacte positiu, almenys en la comparativa del grup d’empreses de l’Ibex 35.Amb tot, l’entitat denuncia les “diferències salarials desmesurades” i que la seva “contribució tributària està lluny del què per llei hauran d’aportar”. “Els accionistes són clarament el col·lectiu mimat per aquestes empreses ja que una àmplia proporció dels beneficis que obtenen ve per a ells, mentre que molts alts directius gaudeixen de remuneracions astronòmiques”, afegeix el document, que assegura que tres de cada quatre empreses destinen més de la meitat dels seus beneficis a dividends. Altres dades que ofereix l’informe és que el 40% de les empreses presenten una bretxa salarial de gènere superior al 20% i que en 22 de les 35 empreses, el primer directiu guanya més de 50 vegades que el sou mitjà de l’empresa.Intermon Oxfam denuncia que la millora dels resultats de les empreses de l’Ibex 35 no ha repercutit en una major contribució fiscal. En concret, durant el darrer any, més de la meitat d’aquestes persones o paga en impostos menys del 75% del tipus legal o no facilita cap dada i fins a 805 estan situades en paradisos fiscals com Luxemburg, Holanda, les Illes Verges, Caiman o les Illes Maurici, entre d’altres. Tot i que admet que es van reduint, ho fa a un ritme “insuficient”, un 6% en el darrer any i avisa que a aquest pas caldrien fins a 15 anys per liquidar la seva presència en paradisos fiscals. A banda, l’ONG conclou que el desviament dels beneficis de les empreses cap a paradisos fiscals costa a l’Estat l’equivalent al 13% de la recaptació de l’impost sobre societats, fins a 3.720 milions de dòlars. D’aquests, els paradisos que estan dins de la UE suposen el 80% d’aquesta quantitat. Per exemple, Holanda genera una pèrdua de recursos fiscals a l’Estat de 1.161 milions de dòlars cada any, Luxemburg de 865 milions de dòlars i Irlanda de 644 milions d’euros.Finalment, Intermon Oxfam ha fet una sèrie de recomanacions en matèria de fiscalitat, entre les que hi ha l’elaboració d’una llista negra de paradisos fiscals que sigui “actualitzada, objectiva i ambiciosa”; que es revisin de manera “exhaustiva i rigorosa” els incentius i deduccions fiscals i l’aplicació d’un impost als serveis digitals de grans empreses tecnològiques de manera temporal. Pel que fa en matèria de salaris i drets laborals, demana incrementar el SMI fins al 60% del salari mitjà, garantint que s’assoleixen els 1.000 euros; eliminar la bretxa salarial de gènere i la priorització dels convenis sectorials en matèria salarial, entre moltes altres demandes.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.