ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha anunciat aquest dimecres que investiga l’internament d’un home amb problemes de salut mental al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Ribó ha mostrat la seva preocupació perquè “no està garantida” l’atenció psiquiàtrica necessària que requereix aquesta persona, que porta vint dies internat al centre. El Síndic ha posat el cas en coneixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Ministeri de l’Interior i ha traslladat la queixa al Defensor del Poble.

El Síndic de Greuges ha rebut una queixa de la campanya Tanquem els CIE en què se l’indica que el passat 2 d’agost va tenir lloc l’internament al CIE de la Zona Franca d’una persona que pateix problemes de salut mental. Segons aquesta informació, l’intern seguia un tractament al centre psiquiàtric de Sant Boi i se li va donar una alta no definitiva amb la recomanació que hi tornés al cap d’una setmana, però al cap de dos dies va ser detingut perquè es trobava en situació irregular. La queixa indica que el 9 d’agost es va presentar una queixa al jutge de control que alertava de la situació de salut mental delicada de l’intern i aquest va informar que havia demanat una avaluació psiquiàtrica. La queixa rebuda informa també dels intents de suïcidi de l’intern i de diverses situacions de crisi en què ha estat subjecte a contenció mecànica. A més, l’intern refereix una possible situació de maltractament, segons apunta el Síndic. Davant d’aquests fets, Ribó ha posat en coneixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Ministeri de l’Interior aquesta queixa i també n’ha donat trasllat al Defensor del Poble perquè també n’investigui el cas.El Síndica subratlla que aquest nou incident permet visualitzar la realitat dels CIE en què constantment, segons diu, es denuncien irregularitats en el funcionament i situacions de vulneracions dels drets humans de les persones, com el dret a la salut, i també l’opacitat amb què s’hi treballa. Per aquest motiu, una vegada més el Síndic ha insistit en la necessitat d’exigir el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca.Aquest cas, a més, segons destaca el Síndic, mereix una atenció especial ja que s’ha ordenat l’ingrés d’una persona per la seva situació d’irregularitat sense tenir en compte les seves circumstàncies personals i mèdiques, i sense que en cap cas es garanteixi l’atenció psiquiàtrica necessària de l’intern. En aquest sentit, el Síndic demana que es garanteixin uns mecanismes àgils i permanents de supervisió des de la proximitat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb