ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat informació a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), amb relació a les actuacions que aquest organisme té previstes per evitar els efectes derivats del vessament d’argila que s’ha produït al riu Garona, al seu pas per la Val d’Aran. En els últims mesos han tingut lloc diversos despreniments de terra sobre el riu que poden comportar greus afectacions ecològiques. Així, el Síndic ha demanat informació a la CHE sobre els treballs d’inspecció que l’organisme de conca ha de dur a terme, ateses les seves competències, per garantir la viabilitat de l’ecosistema. També ha sol·licitat informació a les administracions araneses.

Ribó vol que se l’informi de les mesures urgents que s’adoptaran per evitar alteracions en la reproducció de les espècies de peixos que habiten a les aigües afectades: truites i cavilats, aquests últims en risc d’extinció.Rafael Ribó, que a l’Aran exerceix el càrrec de síndic amb el nom de Proòm dera Val d’Aran, ha obert una actuació d’ofici davant les informacions aparegudes en la premsa, a partir de les quals també s’ha fet ressò que el Conselh Generau d’Aran s’ha posat en contacte amb la CHE i li ha sol·licitat una intervenció urgent.Va ser el passat 11 de maig a la ribera del Valarties quan es va produir una esllavissada. Actualment genera aigua tèrbola en el riu Garona en el tram des d’Arties fins a la frontera francesa.El Conselh Generau a finals d’agost va remetre una carta a la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, informant de la greu afectació que pateix el riu Garona i la fauna com a conseqüència de l’aportació de materials provinents d’aquesta esllavissada.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb