El Sea-Watch 3 entra en aigües italianes amb quaranta-dos migrants malgrat la prohibició del govern

  • El Tribunal Europeu de Drets Humans va rebutjar ahir d'ordenar a Itàlia que acceptés el vaixell

VilaWeb
Europa Press
26.06.2019 - 16:27

El vaixell de rescat de l’ONG alemanya Sea-Watch amb quaranta-dos migrants a bord d’ençà de fa catorze dies ha entrat finalment avui en aigües d’Itàlia, tot i la negativa del Govern del país europeu a obrir-li els seus ports, donada la ‘situació desesperada’ i davant l’absència d’altres opcions.

Segons ha explicat l’ONG en un comunicat, després que el Tribunal Europeu de Drets Humans rebutgés ahir d’ordenar a Itàlia que accepti l’arribada del ‘Sea-Watch 3’, la situació de les quaranta-dues persones a bord és ‘ara més desesperada que mai’.

‘Cap institució europea està disposada a assumir la responsabilitat i defensar la dignitat humana a la frontera europea a la Mediterrània’, ha lamentat el president de l’ONG, Johannes Bayer. ‘Per això, hem hagut d’assumir nosaltres la responsabilitat’, ha afegit.

‘Entrem en aigües italianes, ja que no hi ha altres opcions per garantir la seguretat dels nostres hostes, els drets bàsics estan sent violats durant suficient temps’, ha justificat, defensant que ‘la garantia de Drets Humans no ha de ser condicional a un passaport o qualsevol negociació de la UE, ha de ser indivisible’.

El vaixell va rescatar el 12 de juny a un total de cinquanta-tres migrants i refugiats a bord d’una embarcació inflable en aigües internacionals properes a Líbia i va rebutjar traslladar-les a un port del país nord-africà, com li va plantejar Itàlia, ja que considera que no es tracta d’un país segur per als migrants, dirigint-se en canvi cap al país europeu.

En les dues setmanes transcorregudes, el vaixell ha estat a la proximitat de les aigües territorials italianes i s’ha procedit a evacuar onze de les persones que hi havia a bord, entre elles dones i nens, amb autorització del govern italià.

La mediadora cultural del vaixell, Haidi Sadik, ha subratllat que a bord hi ha ‘persones que han experimentat els horrors de Líbia, que han estat durament torturades, però fins i tot encara que no fos el cas, qualsevol persona rescatada al mar, per llei, ha de ser portada a un lloc segur’.

Són persones amb drets

‘Aquestes són persones que tenen necessitats i drets bàsics’, ha insistit, assegurant que ‘una operació de rescat no acaba fins que totes i cadascuna de les persones rescatades toquen de peus a terra’.

El vaixell es trobava fins a aquest migdia davant de l’illa de Lampedusa, ‘el port segur més proper al lloc del rescat’ amb quaranta-dues persones a bord, entre elles tres menors no acompanyats, el menor d’ells de tan sols 12 anys, ha explicat l’ONG.

D’elles, trenta-sis havien demanat la intervenció del Tribunal d’Estrasburg, que ahir va dictaminar que ‘no hi ha raons excepcionalment greus i urgents que justiquen l’aplicació de mesures urgents’ per les quals podria reclamar a Itàlia que accepti als migrants.

Segons l’opinió del president de SeaWatch, la decisió suposa ‘la capitulació incondicional del tribunal a la política antiimmigració ultradretana a Europa’. ‘Si aquesta situació, inclosa la detenció il·legal indefinida al nostre vaixell i la privació de les necessitats més bàsiques, no és una violació dels Drets Humans dels nostres hostes, llavors què ho és?’, s’ha preguntat Bayer.

‘No podem esperar fins que tots i cada un d’ells es converteixin en una emergència mèdica amb el temps’ i siguin evacuats, ha reblat. El govern italià, amb el seu ministre de l’Interior, Matteo Salvini, al capdavant, ha apostat en el últim any per una política de ports tancats a les ONG de rescat a la Mediterrània. De fet, ahir Salvini va assegurar que no tenia intenció de permetre l’entrada del ‘Sea-Watch 3’ i que no li preocupava que haguessin de romandre davant de les costes italianes ‘fins Nadal o Any Nou’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any