El risc de rebrot a Madrid es dispara: ‘És urgent actuar’

  • Se situa en 783 punts, 425 més que la mitjana de l'estat espanyol, segons l'informe setmanal que elabora un grup d'investigació de la UPC

VilaWeb
La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz
Redacció
17.09.2020 - 17:04
Actualització: 17.09.2020 - 18:26

El grup d’investigació de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC envia cada setmana un document a la Comissió Europea en què analitza la situació actual de la pandèmia per països i elabora prediccions sobre la seva evolució. En el darrer document destaca el risc de rebot de la Comunitat de Madrid, que se situa en 783 punts, 425 més que la mitjana de l’estat espanyol. En pocs dies, la situació a Madrid s’ha desbocat, fa cinc dies la xifra rondava els 500 punts. Cal tenir en compte que per sobre de 100 es considera que hi ha un risc de rebrot alt.

El grup investigador fa un crit d’alerta: ‘Amb aquests valors, l’estrès hospitalari s’espera elevat a partir de la setmana que ve, sense possibilitat que les mesures que es prenguin avui puguin evitar-ho’. Segons dades de Telemadrid, actualment hi ha un 40% dels llits d’UCI ocupats en els hospitals de la Comunitat de Madrid.

La velocitat de propagació es troba en 1,3 i la incidència és de 600 casos per cada 100.000 habitants: ‘La situació a Madrid s’anirà complicant cada vegada més. Si es prenen mesures de control importants, les millores no començaran a observar-se fins d’aquí a deu dies, i catorze en el cas dels hospitals. És urgent actuar‘.

Aquesta situació es fa més incerta després del caos polític que hi ha en el govern de la Comunitat de Madrid. Ahir, el vice-conseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, va anunciar que es farien ‘confinaments selectius’ i ‘restriccions a la mobilitat’. Tanmateix, després d’haver-ho anunciat, diversos mitjans de comunicació van desmentir que es volguessin confinar les zones amb més contagis. La presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, no ha validat públicament aquest pla, al qual sempre s’ha oposat.

Per una altra banda, en el mateix informe s’assenyala que Espanya encara és l’estat amb les dades d’incidència més dolentes. El risc de rebrot és de 358, hi ha 603.167 casos acumulats i la taxa de mortalitat és de 63 per cada 10.000 habitants. L’informe assenyala que el motiu pel qual Espanya encapçala la segona onada és multifactorial, però destaca el patró d’interaccions entre persones com un dels principals factors que han facilitat la transmissió. ‘Hi ha dades importants que apunten a una relaxació quan els espanyols es reuneixen en terrasses i que poden reflectir el que passa en reunions familiars particulars.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any