TJUE

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que el Regne Unit pot revocar unilateralment el Brexit. D’aquesta manera, Westminster podrà aturar la sortida de la UE sense el consentiment de la resta d’estats membres. La resolució del TJUE s’ha fet pública poc abans que la cambra dels comuns voti el principi d’acord entre Londres i Brussel·les per començar a fer efectiu el Brexit. El tribunal s’ha pronunciat arran d’una consulta d’un grup de diputats escocesos.

El Regne Unit pot revocar de manera unilateral el Brexit, segons l’advocat general del TJUE 

El passat 4 de desembre, l’advocat general del TJUE, Manuel Campos Sánchez-Bordona, va avalar que un estat membre de la UE canviés d’opinió durant el procés de sortida de la UE. Segons el lletrat, la possibilitat de frenar el Brexit existeix sempre que no s’hagi ratificat o s’hagi esgotat el període marcat per fer-lo efectiu, en aquest cas el 29 de març de 2019. Un opinió que el TJUE ha fet seva.

Consulteu ací la sentència:

El tribunal considera que, en cas de desdir-se, el Regne Unit ha de formalitzar la revocació del Brexit seguint ‘un procés democràtic d’acord amb el marc constitucional nacional. Aquesta decisió inequívoca i incondicional s’ha de comunicar per escrit al Consell Europeu.’

Si es fa d’aquesta manera, el Regne Unit conservarà el seu estatus d’estat membre sense com abans d’activar l’article 50 dels tractats europeus.

La reacció del govern escocès
El govern escocès ha celebrat la sentència de la justícia europea que dictamina que el Regne Unit pot posar fre al Brexit de forma unilateral. ‘Ara tots sabem, gràcies als esforços dels parlamentaris escocesos, que quedar-se a la UE segueix damunt la taula’, ha afirmat Michael Russell, ministre de Relacions Constitucionals i diputat del Partit Nacional Escocès (SNP), després que Luxemburg s’hagi pronunciat pel cas portat al tribunal per membres del parlament escocès. Segons Russell la decisió del TJUE és ‘enormement important’ i aporta ‘claredat en un moment clau’ de la relació entre Londres i Brussel·les.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha escrit a Twitter que la sentència és ‘important’:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb