El PSOE impedeix que Zoido s’hagi d’explicar sobre la relació del CNI i l’imam de Ripoll

  • Tampoc no haurà de donar explicacions sobre les càrregues policíaques de l'1-O

VilaWeb
Redacció
23.01.2018 - 11:41
Actualització: 23.01.2018 - 18:32

El ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, no haurà de donar explicacions sobre la relació del CNI i l’imam de Ripoll ni sobre les càrregues policíaques de l’1-O. Els grups d’ERC i del PDECat al congrés espanyol havien demanat la compareixença urgent en comissió de Zoido per aclarir les vinculacions del qui va ser imam de Ripoll i presumpte cervell dels atemptats de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, Aldelbaki Es Satty, com a confident i col·laborador del CNI, el servei d’intel·ligència espanyol. Tanmateix, això no passarà perquè el PSOE ha denegat el seu suport a la petició d’ERC i PDECat.

Els socialistes (amb una abstenció), així com el PP i Cs, també han impedit que Zodio comparegui al Congrés per donar explicacions per les càrregues de l’1-O. La proposta, feta per ERC i PDeCAT, s’ha debatut a la diputació permanent i ha sumat els suports de Podem i el PNB. Durant la sessió, el portaveu adjunt dels republicans, Gabriel Rufián, ha defensat que volien que comparegués per saber ‘qui va donar l’odre d’entrar als col·legis a sang i foc’. Els dos grups han sol·licitat la presència de Zoido a la cambra baixa després que, la setmana passada, ja comparegués al Senat, on va desvetllar –entre d’altres- que l’operatiu policial a Catalunya havia costat 87 milions d’euros i va defensar que la violència exercida per la policia va ser ‘mínima i proporcionada’.

Pel que fa a la relació del CNI amb l’imam de Ripoll, el republicà Gabriel Rufián va dir que la compareixença hauria de servir per aclarir el perquè de la ‘gestió nefasta’ que l’estat va fer dels dos atacs que van costar la vida a setze persones, així com de ‘les ombres que l’envolten’. ‘Quina vinculació hi havia entre Es Satty i el CNI? Se li va pagar com a confident pels serveis prestats? Per què el dia 17 d’agost l’Estat no hi va ser per protegir els ciutadans tenint en compte la relació de col·laboració amb l’imam?’, es preguntava Rufián en el moment d’anunciar la petició de compareixença.

Al seu torn, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que el seu grup sol·licitarà de crear una comissió d’investigació a la cambra espanyola. ‘Igual que es va fer amb l’11-M, l’11-S als Estats Units i amb els atemptats de Londres, hem d’investigar per millorar de cara al futur. No tant per buscar responsables polítics, que n’hi podria haver o no, sinó per buscar el què va fallar, què es va fer malament i què es va poder fer millor.’

Segons que va poder saber VilaWeb, pocs mesos abans dels atemptats de Barcelona i de Cambrils, la policia espanyola va controlar els moviments d’Abdelbaki es-Satti, l’ex-imam de Ripoll considerat el cervell del grup que va cometre els atacs. Segons que va confirmar VilaWeb amb fonts de la comunitat islàmica de Ripoll, agents de la policia van anar-hi tres vegades, dues de les quals per a demanar sobre possibles canvis a la junta de la comunitat on Es-Satti exercia d’imam i una altra, pocs mesos abans del 17-A, preguntant qui hi havia d’imam.

Quan just es complien tres mesos dels atemptats, el CNI va filtrar a diversos mitjans espanyols que l’imam de Ripoll era un confident seu, i que s’hi va posar en contacte durant el temps en què Es-Satti va ser a la presó de Castelló de la Plana, entre el 2010 i el 2014, condemnat per tràfic de drogues. I va ser durant aquests anys que, segons El País, va establir contacte amb un dels condemnats per l’atemptat de l’11-M a Madrid, Rachid Agllif. L’imam tenia pendent una ordre d’expulsió al Marroc per la condemna de tràfic de droga, però un jutge de Castelló la va revocar al·legant que no constituïa ‘cap amenaça real’ i perquè ‘va demostrar esforços d’integració amb la societat espanyola’. L’advocacia de l’estat no va recórrer la revocació de l’ordre d’expulsió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any