El PSC perd una batalla interna dins la UGT

  • El sindicat convoca la manifestació pels presos polítics tot i l'oposició dels sectors més unionistes i vinculats al partit de Miquel Iceta

VilaWeb
Redacció
11.04.2018 - 22:00
Actualització: 12.04.2018 - 09:54

Dilluns que ve farà sis mesos que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart són tancats a presons espanyoles i per aquest motiu un dia abans, diumenge, s’ha convocat una manifestació a Barcelona per a reclamar el seu alliberament i el de la resta de presos polítics. Entre els convocants hi ha confirmada l’assistència, entre més, dels sindicats CCOO i UGT. La presència de la UGT ha originat tensions dins el sindicat, tan fortes que alguns afiliats diuen que és una ‘guerra oberta’. Recordem que un dels presos polítics és Dolors Bassa, consellera de Treball de la Generalitat, ex-secretària general de la UGT a les comarques gironines (2008-2015) i militant d’Esquerra Republicana de Catalunya. Actualment Bassa és a la presó d’Alcalá-Meco.

‘Hi ha gent molt enfadada amb la direcció actual de la UGT. És el sector del PSC que lluita contra els qui prenen decisions dins el sindicat. Són els qui perden poder. Volen que s’acabi la pax romana que tenim ara. Hi ha un pacte no escrit: dins la UGT, front democràtic, sí. Front independentista, no. Dret de decidir, sí. Independència, no. Manifestació en favor dels presos, sí. Manifestació en favor de la independència, no. Aquest és el pacte dins la UGT. I alguna gent molt unionista, i molt vinculada al PSC, el volen trencar. Sobretot des de l’aplicació del 155 no es troben còmodes en el front antirepressiu. Ni en el front demòcrata. La manifestació de diumenge els incomoda perquè no és que no acceptin el front independentista, és que no accepten el front democràtic’, explica a VilaWeb un membre destacat de la UGT.

El sector PSC
Històricament, la presència de militants del PSC dins la UGT ha estat molt habitual. Eva Granados, ara al parlament, o Jaume Collboni, a l’Ajuntament de Barcelona, en serien dos exemples. Però, actualment, i en aquest cas concret, és Isabel López Chamosa, ex-diputada del PSC i del PSOE, i actual Defensora del Delegat de la UGT, qui ha portat la veu cantant. Al seu mur de Facebook ha escrit: ‘Els independentistes volien trencar el PSC i no ho van aconseguir, aquí estem, i ara volen trencar la UGT i tampoc no ho aconseguiran. Si els independentistes que existeixen a la UGT no saben respectar aquesta pluralitat o no saben com fer-ho, és clar que la UGT no és el seu sindicat.’ En la mateixa direcció es va engegar una campanya a Change.org per pressionar la UGT a no assistir a la manifestació de diumenge. Ha resultat un fracàs: la UGT no només hi assisteix, sinó que n’és convocant.

Comunicat oficial
Ahir mateix el sindicat va emetre un comunicat oficial titulat ‘Carta oberta de la UGT de Catalunya‘, en què es convoca a la manifestació, s’accepta que no tothom ho veu clar i s’explica per què es fa: ‘Pel que fa a la convocatòria de manifestació del 15-A, entenem que el sindicalisme ha de defensar els seus valors fundacionals. La presó preventiva no és justificable, ni humanament ni políticament. Respectem les decisions judicials, però aquest fet no pot limitar la nostra capacitat de crítica quan entenem que hem entrat en una espiral de judicialització de la política. Creiem que només aporta patiment cap a un conflicte que s’ha de resoldre amb la política i des de la política. La manifestació del 15 d’abril, no és una convocatòria independentista. És a favor de la democràcia, la cohesió social, els drets i les llibertats.’

El poder de la carta de la germana de Dolors Bassa
Montse Bassa, germana de la sindicalista empresonada Dolors Bassa, va escriure una carta pública que ha tingut conseqüències importants dins la UGT, segons les fonts consultades per VilaWeb. Bassa s’hi queixava del poc suport públic que la UGT donava a sa germana, ex-secretària general de les comarques gironines, empresonada. En concret, es lamentava de les declaracions de Pepe Álvarez, secretari general de la UGT espanyola, a Antena 3, en què va dir que el sindicat no aniria a la manifestació de diumenge. Es va sentir molt ofesa i ho va explicar sense embuts. ‘Després de la carta, Pepe Álvarez va rectificar. I va deixar clar que el sindicat hi assistiria. I així ha acabat passant’, diuen les fonts. Heus ací la rectificació.

Un sindicat cada vegada més independentista?
Les mateixes fonts contextualitzen aquesta batalla soterrada dins el sindicat: ‘Les dades dins CCOO són de 40% de militants independentistes, i un 60% que no. En van fer una enquesta, ells. I a dins la UGT estem igual. No en tenim cap enquesta, però aquesta és la nostra realitat. De fet, aquesta xifra d’independentistes augmenta molt quan només comptes els dos-cents treballadors de la UGT: els tècnics que formen l’estructura i la cúpula actual. Aquí els independentistes són molts més. I amb molt més de poder. Ara els sectors socialistes de la UGT veuen com cada vegada tenen menys poder damunt un sindicat que, com la societat, cada vegada és més sobiranista. I que entén perfectament que no cal ser independentista per a assistir a la manifestació de diumenge. N’hi ha prou de no ser partidari del 155, com altres. L’atac dels sectors del PSC, doncs, també seria un atac contra la cúpula de la UGT, que presideix Camil Ros, i que és clarament sobiranista’, diu les fonts.

Camil Ros i Pepe Álvarez han visitat tots dos Dolors Bassa a Alcalá Meco i li han donat privadament mostres de suport. I diumenge els militants que vagin a la manifestació les faran públiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any