El PSC, en perill a molts pactes municipals pel suport al 155

  • En quaranta-vuit municipis, els pactes locals s'han trencant o estan en perill pel suport socialista al 155

VilaWeb
Redacció
22.10.2017 - 02:08
Actualització: 22.10.2017 - 12:34

Aquestes últimes setmanes han estat marcades per la votació i els preparatius del referèndum, la declaració d’independència, així com la reacció de la justícia, dels cossos de l’estat i dels partits que s’hi oposen, que han activat la suspensió de l’autonomia. Tot plegat ha tensat, i en alguns casos trencat, els pactes de govern a molts municipis.

Hi ha hagut tensió, fins i tot, a Barcelona, on sorgeixen desavinences evidents entre Barcelona en Comú, favorable a l’autodeterminació i que va defensar l’1-O com a mobilització, i els socialistes, que donen suport a l’article 155.

Les negatives a cedir locals, així com la resposta a la repressió policial, ha fet que CiU hagi abandonat el govern de Mataró, que compartien amb els socialistes, mentre que a Tarragona, el regidor d’Units per Avançar (antiga Unió) ha deixat en minoria el PSC i PP.

Trobem també altres casos que decanten majories, com el de l’ajuntament de Badalona, on la regidora Conxita Botey s’ha desvinculat del PSC, per la resposta a l’1-O, i impedeix d’aquesta manera que es pugui formar una majoria alternativa PSC-PP.

46 grans municipis on perilla el govern municipal o s’ha trencat
Dels 948 municipis que hi ha a Catalunya, hi ha 135 que són capitals de comarca o tenen més de 10.000 habitants. En aquests consistoris ja s’han trencat onze pactes municipals aquestes darreres setmanes a conseqüència de les divergències sorgides entre partits sobiranistes i socialistes principalment.

A més de Mataró i Tarragona, el PDECat ha abandonat el PSC en els governs de Mollet, Esplugues de Llobregat, Blanes, Pineda de Mar i Palau-solità i Plegamans, mentre que ERC se n’ha anat dels de Blanes, Barberà del Vallès i Lliçà d’Amunt.

A més a més, a Tàrrega el batlle convergent ha fet fora el PSC del govern i ha pactat amb ERC. I a Argentona, la CUP, ERC i ICV han expulsat el PSC pel posicionament que ha tingut a escala nacional. Més enllà dels grans municipis, també s’han trencat pactes en municipis més petits com Balsareny, Sant Esteve Sesrovires o Tiana.

Respecte als pactes que estan en perill, més enllà de Barcelona, el més mediàtic és el de Terrassa. L’actual batlle, Jordi Ballart, del PSC, va dir que dimitiria i deixaria la militància del partit si els socialistes donaven suport al 155, mentre que el PDECat ha anunciat que convocarà una assemblea per a valorar si trenca el pacte del govern.

Hi ha un total de 35 municipis on els socialistes governen amb ERC o PDECat. A Sant Cugat del Vallès i Vilafranca del Penedès, els republicans han demanat als convergents que trenquin amb els socialistes.

En tots els municipis hi ha diferències significatives. En alguns ajuntaments, com a Girona, els socialistes s’han desmarcat de la línia oficial i han condemnat les càrregues, han demanat mediació, han criticat el missatge del rei i han demanat la dimissió de Rajoy.

En canvi, en altres municipis passa al contrari. Al Prat de Llobregat, tot i que governen ICV-EUiA i el PSC, no van cedir locals per al referèndum de l’1-O i no sembla que en cap cas el pacte perilli per l’atac a l’autogovern català.

A Premià de Dalt, el PDCat governa amb ERC i el PSC, que forma part de la junta de govern però no és necessari per a tenir majoria absoluta en el consistori. També trobem altres casos, com el de Castelldefels, on s’ha format una majoria alternativa al PP, que tenia la batllia la legislatura passada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any