El principal ‘think tank’ espanyol preveu que guanyi força el qüestionament d’Espanya a l’exterior per Catalunya

  • Segons la previsió del Real Institut Elcano, la imatge exterior d'Espanya com a democràcia pot veure's cada vegada més qüestionada

VilaWeb
Redacció
08.05.2018 - 17:34
Actualització: 08.05.2018 - 22:48

El conflicte entre Catalunya i Espanya ha afectat la imatge exterior de l’estat espanyol. Segons les previsions del think tank  Real Institut Elcano, el més influent de l’estat espanyol, la imatge d’Espanya entre els països del G-8 –els més rics del món– i els de l’Amèrica Llatina pot caure enguany entre un 3% i un 5%. Això trencaria una tendència positiva d’aquests últims anys, en què ha crescut la valoració positiva de la imatge d’Espanya tot i la crisi econòmica i els casos de corrupció.

A l’informe Espanya al món 2018, la institució diu que encara no hi ha prou dades per a avaluar l’impacte dels fets de l’octubre passat en l’opinió pública dels països que analitzen. Les últimes dades del think tank indiquen que Espanya té una imatge positiva entre el 75% de la població dels països del G-8 i del 69% a l’Amèrica Llatina. ‘Durant l’any guanyarà força en àmbits minoritaris però importants de l’opinió pública internacional el qüestionament de la qualitat democràtica espanyola o la necessitat de mitjançar en el conflicte’, preveu la institució. El think tank també reconeix que el govern espanyol no es mou còmodament en aquest debat.

En el document s’afegeix que l’aplicació del 155 també influeix a l’hora de valorar negativament la imatge d’Espanya perquè el PNB s’ha negat fins ara a aprovar el pressupost del govern espanyol, que a més veu com creixen les expectatives electorals del seu soci parlamentari (Ciutadans). També recorda que el rei espanyol no va intervenir a l’Assemblea General de les Nacions Unides perquè ‘ho desaconsellava la crisi de Catalunya’.

Respecte de la persecució de l’independentisme, el text destaca que les peticions de lliurament contra els polítics exiliats poden laminar les relacions bilaterals d’Espanya amb els estats europeus (Regne Unit, Bèlgica, Alemanya i Suïssa) en cas que les justícies d’aquests estats desestimin la petició del Tribunal Suprem espanyol.

L’informe també insisteix que Rússia ha influït sobre la crisi catalana amb una ‘estratègia de desinformació’, cosa que el parlament britànic ha negat recentment en un informe que desmenteix els articles publicats a El País. Diu, a més, que va haver-hi una ‘ingerència russa’ en el referèndum del primer d’octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any