ACN Barcelona.-El preu mitjà d’un pis de lloguer a Barcelona l’any 2018 era de 929,57 euros, un 5,96% més que el 2017, segons un informe de la Cambra de la Propietat Urbana en base a 53.524 contractes de lloguer registrats durant l’any passat. Per districtes, el lloguer mitjà més elevat és el de Sarrià-Sant Gervasi i el més econòmic Nou Barris. Els barris de Barcelona que experimenten un creixement més significatiu són Ciutat Vella (10,28%), Sant Andreu (8,08%) i Nou Barris (7,85%) i el més estable és Sarrià-Sant Gervasi (3,34%). Segons l’entitat, aquest últim exercici ha sigut el “pitjor” des del 2007 pel que fa a l’evolució del parc d’habitatges de lloguer, perquè en el 2018 només s’han incorporat 3.285 pisos nous.

D’altra banda, el preu mitjà per metre quadrat de lloguer no experimenta cap variació i es manté estable en 13,42 euros. Aquesta tendència s’explica perquè la superfície mitjana dels habitatges llogats ha estat de 72 metres quadrats, superior a la del mateix període de l’any passat, de 70 metres quadrats.Pel que fa a l’evolució del parc d’habitatges de lloguer, l’any 2018 ha sigut el “pitjor” des del 2007, primer any del qual la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona disposa de dades. I és que des de principis de 2018 fins a dia d’avui s’han incorporat 3.285 habitatges. En canvi, l’any passat la diferència entre contractes signats i cancel·lats es va situar en 6.895 pisos. Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, aquestes dades s’expliquen per l’increment del preu de compravenda dels habitatges a la ciutat, fet que fa més atractiu per al propietari vendre un pis que llogar-lo. La baixa incorporació de nous habitatges al parc de lloguer també es deu, segons l’entitat, a l’estabilització dels preus, a l’increment de les despeses d’explotació, i al “risc de control i regulació” del mercat de lloguer per part de l’Ajuntament de Barcelona. El consistori ha demanat en reiterades ocasions al govern espanyol que permeti a les administracions locals regular i limitar el preu dels lloguers per fer front a “l’emergència habitacional”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb